2012. június 11., hétfő

Westmalle Tripel - Chimay Bleue - Samuel Smith Oatmeal Stout - Schneider Aventinus Weizen Eisbock

Kóstolás időpontja: 2012.01.20



Westmalle Tripel (9,5%): Világos színű főzet erőteljes komlós, kissé gyantás illattal, melyekhez aztán csatlakozik egy élesztős, gabonás jellegzetesség. Kóstolása után elégedetten nyugtázzuk, hogy ez a főzet a belga tripelek minden jóságát felvonultatja, a megszokottnál azonban némileg intenzívebb formában. Ízvilágában a keserédesség mesterien eltalált harmóniája a meghatározó a komló és egy kevés banános-vaníliás zamat formájában. A kategória egyik legnagyobb királya. 



Chimay Bleue (9,0%): Illata szinte előrevetíti, hogy nem fogunk csalódni benne: édeskés, élesztős aroma bontakozik ki, teret engedve némi aszalt gyümölcsös, datolyás jellegnek. Keserédes keretben pörkölt ízjegyek rajzolódnak ki vaníliás, dohányos beütéssel gazdagítva az összképet. Tulajdonképpen útjának minden egyes szakában előad magából valami különlegeset, alig győzzük befogadni az impulzusokat. Változatos ízvilágú, igazán különleges főzet, mely valóban nem érdemtelenül foglal el előkelő helyet a stílus képviselői között. 



Samuel Smith Oatmeal Stout (5,0%): Tömör és világos bézs színű habja rátelepszik a sötét főzetre, melyből intenzív, pörkölt gabonás illat árad némi vaníliás beütéssel. Ez a visszafogott, süteményes édesség ízében is megjelenik, és kiegészül egyfajta égetett cukros, karamellás jelleggel, mely mintegy ellensúlyként szolgál az erőteljes, stoutos karakterhez.



Schneider Aventinus Weizen Eisbock (12,0%): Olajos testtel csordogál a pohárba az est utolsó versenyzője, mely később aztán borszerű lenyomatot hagy a pohár falán. Habja nem sok van, illata annál inkább: a masszív alkohol elrejtőzésére természetesen esély sincs, azonban a túlérett trópusi gyümölcsök jegyeit is magában hordozza, valamint egy különleges aromát is, melyet leginkább egy cukrozott paradicsomlé keltette illathoz tudnék hasonlítani, és amellyel korábban a Verboden Vrucht kóstolása során már találkoztam. Íze legalább ennyire gazdag és változatos, intenzív sör, melyben az alkoholos alapot egy erőteljes gyümölcságy fedi, már-már likőrszerű benyomást keltve. Nem egy mindennapi darab ez sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése