2012. június 7., csütörtök

Heather Ales Alba Scots Pine Ale - Trappistes Rochefort 8 - La Trappe Quadrupel

Kóstolás időpontja: 2011.12.29



Heather Ales Alba Scots Pine Ale (7,5%): Bár nem kifejezetten karácsonyi darab, a fenyő jelenléte okozta párhuzam miatt az ünnep utolsó, még pislákoló sugarainak felélénkítése érdekében vettem elő ezt a különlegességet, melynek speciális összetevői teljes mértékben beváltották a hozzá fűzött reményeket. Már kitöltéskor olyan mennyei illatokkal tölti meg a levegőt, hogy alig győzzük kivárni a kóstolás pillanatait. Mintha egy erdőt szegélyező tisztáson járnánk, olyan üde és friss aromájú. Fenyőgyanta, virágméz, bogyós gyümölcsök illata repít minket a természet lágy ölére, mely illatjegyek az ízlelés során valósággal megtestesülnek. Csodálatosan különleges ez az ale, mely egyediség ez esetben nem sokkhatásként éri ízlelőbimbóinkat: megnyugtató, pihentető és egyszerre ámulatba ejtő az összhatás. Egyik ízjegy sem válik eltúlzottá, vagy giccsessé, túlságosan terpeszkedővé, minden kortyot lágy harmónia leng körül. Azt kell, hogy mondjam, ez az egyik, ha nem a legjobb, mindenesetre a legkülönlegesebb sör, amit valaha kóstoltam. 
(Ratebeer link)



Trappistes Rochefort 8 (9,2%): Színe egészen mély, sötétbarna, szinte már fekete, habja pedig sűrű, krémes és az egyik legtartósabb, amivel valaha találkoztam. Masszív testesség és krémes állag, fűszeres, korianderes, karakteres és gömbölyded ízjegyek jellemzik. Nem hétköznapi darab. 
(Ratebeer link)



La Trappe Quadrupel (10,0%): Mahagóni színű főzet rendkívül gazdag aromával, melyben rágógumis, érett gyümölcsös jegyek keverednek tejkaramellás, likőrös zamatokkal. Különlegesen telt ízekben bővelkedő, igazi csemege. Ha az est egyik szereplőjének korábban már odaítéltem a legjobbnak járó elismerést, e sör jellemzése során kissé visszafogottabbnak kellene lennem, de egyszerűen nem tudok. Embertelenül jól sikerült alkotás ez is. 
(Ratebeer link)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése