2012. június 9., szombat

Oberdorfer Weissbier - Chimay Rouge - EKU 28 - Guinness Draught

Kóstolás időpontja: 2012.01.06



Oberdorfer Weissbier (4,9%): Dús, ám gyorsan elillanó habbal és komlós aromával rendelkezik. Világos színű főzet, mely zamatos, azonban a legkevésbé sem élénk, annál inkább élesztős, savanykás ízvilágú, és kissé testetlen, vizes állagú, száraz utóízzel. Összességében egy egyedi karakterrel rendelkező, érdekes főzetről van szó, korántsem vagyok azonban biztos benne, hogy eme különlegességét széles körben pozitív kicsengéssel említenék. 
(Ratebeer link)



Chimay Rouge (7,0%): Vöröses, meggybefőttet idéző színű főzet vastag, sűrű habbal. Illata meglehetősen visszafogott, az idő múlásával sem válik túlságosan részletgazdaggá, mintha összetettsége nem engedné egyik elemnek sem, hogy túlságosan hivalkodó legyen. Némi pörkölt maláta és egy kevés komló azonban érezhető benne, melyek határozottan jelennek meg lekerekített, gömbölyded ízjegyei között némi édeskés, vaníliás aromával és zárásképpen egy réteg komló kesernyéjével kiegészülve. Harmonikus trappista ale.
(Ratebeer link)



EKU 28 (11,0%): Gyönyörű színben pompázó ital, melynek likőrösen édeskés, gyümölcsös, tejszínes aromája van hasonlóan változatos zamatokkal, melyeket remekül egészít ki a komló adta markáns végíz. Az alkohol jelenlétéről sem nehéz tudomást szereznünk, enyhe csípőssége még inkább felpezsdíti az amúgy sem egyhangú ízvilágot.
(Ratebeer link)


 
Guinness Draught (4,2%): Elsőként a dobozos változatával hozott össze a jószerencse, és bár általában némi előítélettel közelítek a dobozos kiszerelések felé, ennél a típusnál ezt korántsem értékeltem negatívumként. Hamarosan teljes mértékben elfeledtem ilyen irányú gondolataimat, ugyanis a sör szépen lassan a pohárba került. Mikor elkészült a remekmű, az eredmény teljesen lenyűgözött. Krémes, cappucino-szerű habja annyira szép látványt nyújt, hogy rajzolni sem lehetne szebbet. Legszívesebben kezet ráztam volna a kis nitrogéngolyóval. Pörkölt, kávés aromájú, kissé vizes állagú, de rendkívül karakteres sör, enyhe édeskés beütéssel. Az ettől eltérő ízvilághoz szokott sörfogyasztók számára talán különösnek tűnik, mint ahogyan én sem éreztem teljesen a magaménak ezt az ízvilágot, bár selymessége kellemes, megjelenése pedig annyira magával ragadó, hogy bármikor képes lennék fogyasztani már csak azért is, hogy közben gyönyörködhessek benne. 
Az üveges változat esetében maradéktalanul teljesülnek a korábban leírtak azzal az árnyalatnyi különbséggel, ami a hab állaga és a csapolórendszer hiánya okozta eltérésből adódik.
(Ratebeer link)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése