2012. június 6., szerda

Tripel Karmeliet - Thurn und Taxis Roggen - Paulaner Salvator - Köstritzer Schwarzbier

Kóstolás időpontja: 2011.12.09



Tripel Karmeliet (8,4%): Élénk, szalmasárga színét koronázó habja sietve kúszik felfelé kecsesen ívelt poharának falán, majd hosszasan elidőzik. Illata nem kevésbé élénk: élesztős, fűszeres. Ízében a gabonák malátája és a koriander fűszeressége egy kellemesen édeskés köntösbe burkolózik, mely tulajdonsága az idő múlásával némi vaníliás karakterrel kiegészülve egyre inkább teljes értékű szereplőjévé válik az ízek kavalkádjának. A kezdetben jól elrejtőzött alkohol is előlép közben a háttérből újabb oldalát mutatva meg ezzel sörünknek. Remekül sikerült főzet, melynek kortyolgatása közben ízlelőbimbóink egy pillanatra sem unatkoznak.
(Ratebeer link)



Thurn und Taxis Roggen (5,3%): Vöröses színe igazán magával ragadó látványt nyújt, illata azonban némiképp zárkózottabb, idő kell neki, hogy bontakozni kezdjen. Ekkor azonban gabonás, édeskés, a búzasörökre jellemző illatot áraszt magából. Belekóstolva aztán elégedetten nyugtázzuk: az előbb felsorolt tulajdonságai maradéktalanul érvényesülnek ízlelése során is. Az édeskés zamat leginkább a félérett banán ízének formájában van jelen, mindez egy kellemes, selymesen savanykás karakterrel társítva. Mindenképpen megérte kipróbálni, üdítő jelenség. 
(Ratebeer link)



Paulaner Salvator (7,9%): Erről a típusról olyan sok jót hallottam korábban, hogy hangzatos neve szinte már legendássá vált számomra. Némiképp tehát előnnyel indult a próbatétel során, mint később azonban kiderült, erre semmi szüksége nem lett volna. Már sötét borostyánszíne is sok jóval kecsegtet, az első korty pedig az "életem egyik legjobb söre!" felkiáltásra indítja beszédközpontomat. Kellemesen pörkölt, karamellizált cukros, tejkaramellás, mazsolás jegyek bontakoznak ki szépen sorjában, melyek betöltik a szájat, a komló lecsengése pedig minden kortyot megkoronáz. Fantasztikus sör. 
(Ratebeer link)



Köstritzer Schwarzbier (4,8%): Koromfekete színű sör, melynek kissé vizes állaga, és rendkívüli, pörkölt malátás, kávés íze, komló aromája van. Ez az intenzíven pörkölt íz adja markáns karakterét, mely az első benyomás által bennünk kialakított képhez a későbbiekben is hűen igazodik. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy idővel unalmassá válna, az alapvető ízjegyek bár állandóak, mégis mindvégig ugyanolyan intenzívek, így különleges élményt nyújt minden egyes kortya. 
(Ratebeer link)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése