2012. december 31., hétfő

Karácsony - Mikkeller Hoppy Lovin' Christmas


Mikkeller Hoppy Lovin' Christmas (7,8%): Kissé halványabb színű, mint a BrewDog ünnepi söre; opálosan fakó, annál élénkebb aromákat bocsát viszont ki magából. Mesterien olvadnak össze a fenyős és gyümölcsös jellemvonások, kettejük kapcsolatát pedig egy fantasztikusan eltalált, tejszínes, krémes háttér egyengeti, mely által az összkép simább, süteményes jellegűvé is válik a karcosabb jegyek jelenléte mellett. Mazsolás, aszalt gyümölcsös összetevők kedveskednek bevezetésképpen, hogy némiképp tompítsák a vad gyantás, komlóolajos arculat kiteljesedésének hatását. 
Változatos, szinte megfoghatatlanul sokszínű, izgalmas karakterű ital, mely szintén jól sikerült példával szolgál a karácsonyi sörök újabb felfogás alapján kivitelezett darabjainak területén. 

Karácsony - BrewDog Hoppy Christmas


BrewDog Hoppy Christmas (7,2%): Ígéretéhez híven komlóban gazdag karácsonyi perceket varázsol gyanútlan fogyasztója számára ez a meghitt, töményen gyantás, fenyőtobozos illatokkal operáló főzet. Csipkés habja orvosságos keserűséggel bír, teste mintha csak frissen facsart tűlevél dzsúz lenne, mangóval, papayával teletűzdelve és egy kevés ananásszal megédesítve. 
Hozza a jól ismert BrewDog-ízvilágot, annak is egy számomra rokonszenvesebb, kirobbanóan ízgazdag komlóval alaposan ellátott, amerikai stílusú változatát. 

2012. december 30., vasárnap

Karácsony - Flensburger Winterbock


Flensburger Winterbock (7,0%): Borostyán színű főzet tipikus bak illattal, melyben a vajas, tejkaramellás jelleg dominál egy egészen halvány sültes, némi pirított magvas, aszalt gyümölcsös mellékzöngével. Lager alapokon álló, meglehetősen élénk és közepesen telt, enyhén száraz ital olvasztott cukros, vajkaramellás, tejszínes színezettel és egy árnyalatnyi alkoholossággal fűszerezve. Téli esték szimpatikus kísérője. 

Karácsony - N'ice Chouffe


N'ice Chouffe (10,0%): A La Chouffe főzde termékeinek ezen darabja nagyjából az alap világos és barna verzió között helyezkedik el ízvilág szempontjából, valahol a testesebb tripelek és magasabb alkoholfokkal megáldott quadrupelek tengelyének metszéspontján. 
Illata belgásan sejtelmes, csípősen élesztős, némi szárított gyümölcsös és enyhén fűszeres fuvallattal. Mint később kiderült, az előbbiért a Curaçao-narancs héjának, utóbbiért pedig a kakukkfű jelenlétét kellett volna felelőssé tennem, bár azt a legnagyobb jóindulattal sem mondhatnám, hogy különösen az említett fűszer fel nem ismerése csupán a meglehetősen felszínesnek mondható kapcsolatunknak tudható be. Az is lehet azonban, hogy nem a legmarkánsabb karakterű adalékokról van szó, így kissé kifinomultabb ízlelőbimbók megléte szükségeltetne a tettenérésükhöz. 
Pezsgő íze mindenesetre egy jól kitaposott ösvény mentén halad, melyről létének egyik fázisában sem hajlandó letérni, így biztosítva egy kiszámítható ízvilágot, melynek középpontjában a kenyértésztás, lágy zamatok állnak egy alkoholos, édeskés-fűszeres karakter élesítő jellegével. 
Számomra kissé talán túl egysíkú, legalábbis a karácsonyi verziókkal szemben támasztott követelések tekintetében. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy ízetlen lenne, igazán kellemes jelenség a maga nemében. 

2012. december 29., szombat

Karácsony - Mikkeller Santa's Little Helper 2012


Mikkeller Santa's Little Helper 2012 (11,0%): Szurokfekete színe alól megnyerő illatok szállnak alá eszpresszószerű habpaplanon keresztül. Kávés, virágmézes, füves-földes, sokat sejtető egyveleg. 
Édeskés bevezetés, telt zamatok, jellegzetes Mikkeller-tulajdonságok, amikben a kirobbanó kávés jellemvonások, étcsokoládés színezet dominál egy mézes, egyszersmind stout-szerű karakterrel. Édessége meghatározó, mégsem émelyítő, kellemes kölcsönhatásban van a pörkölt, pirított komponensekkel, melyekkel együtt egy önálló alapíz körvonalai bontakoznak ki. Kékszőlős, mandulás, alkoholos jegyek szövődnek össze testvériesen, így téve egészen egyedivé, mégis jól ismertté a rokonszenves ízhatást. 

2012. december 28., péntek

Karácsony - Abbaye des Rocs Spéciale Noël


Abbaye des Rocs Spéciale Noël (9,0%): Teához hasonló színe van, puha habja és erőteljes élesztőtartalma, melynek üledéke láthatóvá is válik a kitöltést követően, s amely alapvetően rányomja a bélyegét mind illatára, mind ízére. A karácsonyhoz kapcsolódó jellegzetességeket kicsit kevésbé egyértelműen nyújtja, leginkább ez a már-már gombás aromákat idéző, sütőipari, élesztős ízvilág a meghatározó, mely egy ecetesen savanykás, éretlen gyümölcsös keretbe van ágyazva. 
Kimondottan élénk, egyedi stílusú sör, az ünnepi jelleg ebben az esetben azonban nem feltétlenül lépett előtérbe, bár abban sem vagyok egészen biztos, hogy e típus minden egyes üvegének hasonló jellemvonásokkal kellene bírnia... 

Karácsony - St. Feuillien de Noël


St. Feuillien Cuvée de Noël (9,0%): Elegáns, rubinvörös színét vastag, gyorsan fejlődő habkorona takarja, mely minden mozdulatot követően csipkés bevonatot hagy a pohár falán. Illata különleges, ánizsos, a Gouden Carolus Christmasnél megismert illatokat idéző, melyek egy elnyúló, élesztős alapon állnak, valamint egy mézben áztatott mogyorós-diós lepelbe vannak burkolva. 
Íze legalább ennyire sokrétű, ebben a főszerepet szintén a kissé mentolos, medvecukros zamatok játsszák, ezt színesíti egy grillázsszerű, kissé lágyabb aroma, majd egy visszafogottan kesernyés, stílusos zárás következik. Mindez egy közepes testű és szénsavtartalmú ital képében, mely egyébként remekül megkomponált és megnyugtatóan tökéletes ünnepi nedű. 

2012. december 27., csütörtök

Karácsony - Dieu du Ciel Blanche Neige


Dieu du Ciel Blanche Neige (8,3%): A híres és exkluzív megjelenésű darabokat gyártó főzde elsőként kóstolandó típusaként erre a téliesített kivitelű, minden jóval megfűszerezett búzasörre esett a választásom. 
Tiszta, méz színe és puha habja vizuális élményként is megállják a helyüket, csodaszámba menő illatával azonban nem vehetik fel a versenyt. Búzasöröktől némileg szokatlan módon egy déligyümölcsös IPA és keményvonalas, élesztőben fürdőző belga tripel egyvelegének szivárványszínű illatai járják táncukat a levegőben olyan vibrálóan, hogy orrunk alig győzi követni őket. 
Ha bizonyos nagynevű sörfőzdék különleges hozzávalók jelenlétét kívánják hirdetni címkéjükön, hitelességüket javítandó bátran ajánlanám nekik jelen típust aroma ügyben szemügyre venni; amikor speciális összetevőkről esik szó egy sör esetében, annak számomra legalábbis csak akkor van igazi szenzációértéke, a különleges alapanyagok felfedezése akkor esik a legjobban, ha hiperérzékeny ízlelőbimbók nélkül, akár előismeretek hiányában is a szánkban véljük érezni ízüket. 
Ebben az esetben ez az erény azzal egészül ki, hogy a fahéj és - még inkább - a szegfűszeg jelenléte okozta speciális ízvilág tolakodástól mentesen, finomra hangolva, mégis határozottan van jelen. A trópusi gyümölcsök húsának zamata, a fűszerek természetes aromái, a komló szoros ölelése egy befőttszerű, hagymalekvárhoz hasonlatos, visszafogottan édes és pazarul harmonikus köntösben teljesedik ki. 
Olyasféle csemege ez, melynek kortyolása nem mindennapi élvezetet jelent, mégis minden egyes nap áhítattal hódolnánk neki. Rég ittam ilyen remek sört. 

Karácsony - La Binchoise Spéciale Noël


La Binchoise Spéciale Noël (9,0%): Opálos színnel rendelkező, igen élénk karakterű, savanykásan élesztős illatú, tömött habbal rendelkező, ünnepi díszbe öltözött ital. Testes és összetett formátum, ha hagyjuk kibontakozni, teljesebb élményt nyújt, melyben a kezdeti savanykás és pezsgő jelleg lágyan vált át egy élesztővel átitatott, gyümölcscukros és enyhén mézes, vajas színezetű édeskés ízvilágba, összességében azonban kiemelkedőnek tekinthető jellemvonásokat életének egyik fázisában sem mutat fel. 
Már-már unalomig ismert, de mindenképpen élvezhető karakter. 

2012. december 26., szerda

Karácsony - Eichbaum Merry Christmas Beer


Eichbaum Merry Christmas Beer (5,8%): Már a kitöltés során is örömmel szemlélhetjük, amint italunk egy minőségibb sör alapvető jellegzetességeivel felvértezve érkezik a poharunkba: borostyán színe, krémes habja és friss, malátás illata kedvező módon járul hozzá a pozitív összbenyomás kialakításához. 
Visszafogott szénsavtartalma, lágy és gömbölyű ízei selymesítik az utat kortyolása közben, melynek során még inkább rokonszenvessé válik egyébként märzen típusú sörünk, mely kategória legfőbb ismérveit tapasztalati úton eddig még nem igazán sikerült magaménak tudni, ez esetben azonban mégis azt kell, hogy mondjam, az előzetes várakozásokat teljes mértékben felülmúlta. Meglepően telt karaktere ügyesen egyensúlyoz az édesen pörkölt malátás, növényesen gazdag rétegek és a komló lágy, ámde jól érezhető, határozott jellege között. 
Kellemes csalódás volt íze, mely nem kizárólag az ünnepi köntös jótékony pártfogása által alakított ki kedvező képet magáról. 

2012. december 25., kedd

Karácsony - Enghien Noël


Enghien Noël (9,0%): Csinos küllemű üvegéből igen élénk, világos mézszínű, átlátszó folyadék tör elő határozott élesztősséggel és sebesen képződő habkoronával.
Tipikusan belga tripel illat, gabonával és a már előbb említett tömény élesztős sajátosságokkal, némi korianderrel és egy alkoholos fátyollal tetőzve a kellően pikáns ízvilág érdekében. 
Telt ízek kezdenek kibontakozni ezután, színesebbé válik a kép, markánsan fűszeres, és kiadósan testes zamatok csipkézik ki a sör karakterét, mely alapvetően egy jól ismert hangulatot idéz, mégis remekül hajlamosít arra, hogy az ünnepi kiadáshoz dukáló jellegzetességeket véljünk felfedezni ízében; a téli hideg korianderes csípőssége, a zimankós komló súlya, és a hó puha, haraphatóan telt bársonyossága egyaránt felsejlenek lelki szemeink előtt, miközben e meghitt hangulatot varázsoló italt kortyolgatjuk. 

2012. december 24., hétfő

Karácsony - Leffe de Noël


Leffe de Noël (6,6%): Karácsonyi söreim első darabja az idén a Leffe kínálatából származó, élénk borostyán színű ital, mely remek eszköznek bizonyult az ünnepi hangulat megalapozásához, gondolva itt fűszeres és bársonyosan puha illatára, mely mandula és szegfűszeg, vékonyka karamell és gyümölcskenyér képét idézi meglehetősen finomra hangolva és sejtelmesen szerényen. 
Süteménytésztás alapokon érkeznek az összbenyomást árnyaló, imitt-amott felbukkanó fűszerek élénkítő jelleggel, némi mazsolás, közepes édességgel és vajas, jellegzetes élesztős színezettel, telt és harmonikus karakterisztikával, mely összeszedettségéből a végkifejlet tekintetében sem enged. Utóíze egyenes következménye visszafogottan elegáns aromájának, egy nem különben óvatos, kellemesen komlós kesernyével zárva a simogató ingerek sorát.
Tökéletes kezdés az ünnepi italok terén, a karácsonyhoz közeledés jegyében eltelt esték nagyszerű dísze, egyszersmind remek kellék a szent napokra történő ráhangolódáshoz. 

2012. december 22., szombat

Southern Tier Pumking


Southern Tier Pumking (8,6%): Sokputtonyos aszúhoz hasonló színe már önmagában szemet gyönyörködtető és elbűvölő, illata azonban minden várakozásunkat és a korábban hallottak alapján esetleg kialakult elvárásainkat is felülmúlja. Egy semmihez sem fogható aroma, melynek összetevői a pörkölt mogyoró és karamell, karácsonyi fűszerkeverék, valamint süteményes tészta a hozzá passzoló - esetleg éppen sütőtökös - krémmel. 
Az említett növénnyel való viszonyomat egyébként a legkevésbé sem nevezhetném barátságnak - leginkább semlegesnek mondanám -, nem is igen volt még szerencsém sütőtökös pitéhez, azt azonban szinte biztosra veszem, hogy a megtévesztésig hasonló lehet az aromája. Ezt a fűszeres karaktert mesterien fokozza a whiskys alkoholosság enyhe pikantériája, mely a nyalánkságnak tűnő ital korhatáros voltát hivatott kihangsúlyozni. Teljesen újszerű és rendkívül szórakoztató az összkép, mely egy darabig önmagában is élvezettel tölt el minket, anélkül, hogy az ízében rejlő lehetőségek iránti kíváncsiságunkat kielégítenénk. 
A legnagyobb kérdés ezen a ponton tehát az, vajon fokozható-e a benyomások rendkívülisége, vagy ízének tapasztalása kénytelen-kelletlen előhozza tárgyilagos énünket? Jelentem, esetemben minden kétséget kizáróan az előbbi történt. A varázslat folytatódik: mézeskalács, fahéj, dió és mogyoró, valamint sütőtökpüré bombázzák a receptorainkat - csupa-csupa ínyencség folyékony és pezsdítően élénk kivitelben. 
Semmi modorosság, semmi giccs, csak megnyerő stílus és rokonszenves, bájos karakter - bár ez utóbbit némileg megkeményíti az enyhén kikandikáló alkoholos beütés és a kissé éles végíz, melyekkel jómagam általában aligha foglalkozok, összességében (különösen a hőmérséklet emelkedésével) ugyanis lágy és szerethető karakterű. A desszertszerű hatás ez esetben magából a sör jellegéből következik hiteles természetességgel, nem érzünk benne semmi erőltetettséget, a hozzáadott cukortartalom agresszív egyeduralmát. 
Soha nem tapasztalt ízvilág részesei lehetünk, amennyiben módunkban áll kipróbálni ezt a csodát, mely izgalmas jellegével és magával ragadó karakterével a legelemibb szintű fogékonysággal rendelkezők szívébe minden bizonnyal azonnal belopja magát. 

2012. december 19., szerda

Dark Horse Reserve Special Black Bier


Dark Horse Reserve Special Black Bier Ale (7,5%): A kissé bohókás küllemű üvegben lapuló főzet igen összeszedett és kiforrott jellemvonásokkal bír, egy vérbeli portertől elvárt karakterisztikával, melynek minden mozzanata a kulináris kielégülés szolgálatába van állítva. 
Egyenfekete színe frissen őrölt kávé és kakaótartalommal gazdagon ellátott étcsokoládé aromáját rejti, mely a pörkölt illatok legfinomabb változataival kedveskedik nekünk.
Selymes ízének magától értetődő jellegzetessége szintén e grillesre pirított maláta és karakteres kávé kettőse egy tűhegyes éllel beköszönve és némi földes jelleggel megspékelve - csak a miheztartás végett. A keményvonalas hatást nagymértékben elősegíti a komlókesernyés utóíz, mely által sörünk meglehetősen száraz finissel búcsúzik. 
Nagyjából azt nyújtja, amit egy tengerentúli porter kortyolgatásától remél az ember: karakteres, markáns ízeket, meghitt perceket a harmónia nyugtató tapasztalása közben. 

2012. december 14., péntek

Kuhnhenn Fourth Dementia


Kuhnhenn Fourth Dementia (13,5%): Exkluzív megjelenésű, az amerikai és nemzetközi sörversenyek adott kategórián (old ale) belüli győztese, melyet a forgalomba kerülése előtt legalább 9 hónapig érlelnek. 
Az ennek megfelelő fahordós, tölgyfaforgácsos karakter mélyen beleivódott az illatába; meglehetősen robusztus és testes aromák uralják a terepet egy grilles, kissé sós árnyalattal megtréfálva, illetve egy aszalt gyümölcsös és nyíltan alkoholos színezettel gazdagítva. 
Olajos állaggal, viszkózus testtel surran a pohárba olyan selymesen és nesztelenül, mintha jégen csúszna lefelé - piszkosfehér habja is ennek megfelelő mértékben, igen visszafogottan alakul, annál pazarabb látványt nyújt azonban kis idő elteltével, miközben a poharat forgatva annak falát lepelszerűen beteríti, majd sűrűn összekapaszkodó homokszemek módjára lepereg. 
Nagy formátumú sör, ízei is igen súlyosak, mégis rendkívül változatosak és impresszívek. Krémszerű, kekszes-malátás alapokon egy pirított diós, aszalt gyümölcsös (az utolsó kortynál szinte tapintható volt az aszalt szilva jelenléte) kavalkád érkezik egy olvasztott cukros, vajkaramellás öntet édes ölelésében, illetve egy tágabb keretek között ható, szélesebb tartományban érvényesülő faháncsos, kávés és pörkölt malátás hangulat támogatásával. Borszerű zamatai apró kortyokban élvezhetők ki leginkább, melyet hatványozottan igazzá tesz a megszokottnál kissé nagyobb mértékben jelenlévő és az átlagosnál némileg harsányabban is munkálkodó alkoholos jelleg, valamint gazdag és telt ízeket produkáló, édes karaktere. 
Kortyolgatása közben arra kellett rájönnöm, hogy az egyes hordóérlelt főzetek bár hasonló és igen jól behatárolható jellegzetességekkel bírnak, mégis minden típusuk egyedülálló és kivételesen finom ínyencségként hat fogyasztójára, előkelő és méltóságteljes jellemvonásaikkal pedig erősen hajlamosítanak arra, hogy a kellő ráhangolódással fogyasztva a sörök királynőiként tekintsünk rájuk. 

2012. december 9., vasárnap

Hoppin' Frog Boris The Crusher


Hoppin' Frog Boris The Crusher (9,4%): Ha korábban esetleg felmerült volna bármiféle aggályunk is a főzet elit jellegét illetően, a címkén szereplő információk sietve igyekeznek meggyőzni minket arról, hogy az elkövetkezendő perceket egy nem mindennapi, többszörösen elismert (a Great American Beer Festival győztese "Imperial Stout" kategóriában a 2008-as és 2011-es években is) típus társaságában lesz szerencsénk eltölteni, melyet bátran nevezhetünk minden stoutok "nagyapjának". Némiképp előrébb hozva a végkifejletet talán elárulhatom, a cifra marketingszöveg - mint azt egyébként várni lehetett - ez esetben nem csak duma. 
Olajos, szirupszerű állaga az első, mely igazolni látszik a markánsságról leírtak valóságtartalmát, komótosan csordogál a pohárba, egy kisujjnyi vastag habrétegnél többet egy centivel sem képezve. Ezen azonban a legkevésbé sincs időnk fennakadni, a kiáradó illatok bőségesen kárpótolnak minket mindenért, legyünk bár akármilyen elvakult hab fetisiszták is. Ennyire telt és gömbölyded aromákat már régen éreztem: a hangsúly természetesen a pörkölt összetevők jelenlétén van, eszpresszó és maláta alkotta testes rétegre olajos magvak és étcsokoládé illata telepszik, melyet egy egészen halvány, alkoholos-gyümölcsös, leginkább cseresznyés aroma leng körül. 
Igen megnyugtató bevezetés ez ahhoz a tökéletesen kifinomult, harmonikus ízhez, melyben megtalálható minden komponens, amit egy efféle italban csak kereshet az ember. Az alapvető pörkölt, pirított ízjegyek ez esetben azonban egy egészen bámulatos, vajas, tejszínes körítést kapnak, az általuk biztosított bársonyos és simogató karaktertől pedig egyenes út vezet egy markánsabb, alkoholosan fűszeres és komlósan kesernyés, földes ízű végjátékhoz. Ez a számomra kissé tejszerűen zsíros (talán a zab sokat emlegetett, selymességet biztosító jellemvonása miatt) benyomást előidéző zamat valóban egyedi színt kölcsönöz a sörnek, mely ettől függetlenül persze egy keménykezű imperial stout minden jelentős ismérvét is magán hordozza. 
Ennek eredményeképpen egy testes, de nem nehézkes; harsány, de nem hivalkodó; markáns, de könnyedén fogyasztható ínyencséghez lehet szerencsénk, ha alkalmunk nyílik megízlelni. 
 

2012. december 5., szerda

Short's Black Cherry Porter


Short's Black Cherry Porter (7,0%): Tiszta, éjfekete színe, kakaóbarna habja egészen különleges, kerekded malátás, sült tésztás illatokat rejt magában, az igazi csavar azonban a savanyú, balzsamecethez hasonló színezetben áll, mely kis idő elteltével már puha, fekete gyümölcsös aromává alakul. 
A savanykás jellemvonás ízében is elsődleges szerepet játszik, legalábbis az összetett ízkompozíció ezzel veszi kezdetét. Ezt követően mézédes, érett cseresznye és meggybefőtt aromái csatlakoznak a vibráló összképhez, miközben a porteres benyomásról pörkölt maláta, illetve pikáns, füstös, bükkfás ízjegyek gondoskodnak. A végízében ismételten a savanyú zamatoké a főszerep, némi füsttel megbolondított cseresznye érett jellegével. 
A főzet tökéletes példája annak, amikor az ízesítés kivitelezése olyannyira elegánsan és hangulatosan valósul meg, hogy az ital alapvető és elvárt jellemvonásai (mint ez esetben a porter robusztussága, haraphatóan telt íze és markáns pörköltsége) ennek a legkevésbé sem látják kárát, éppen hogy új megvilágítást ad a már jól megszokott stílusoknak. Ezzel viszont a legkevésbé sem azt állítom, hogy a különleges összetevők jelenléte csupán jelzés értékkel bír e sörben, az általuk produkált ízhatás azonban rendkívül szimpatikus, cseppet sem életképtelen, erőltetett, vagy eltúlzott, csupán egy fantasztikusan érdekes kontextusba helyez egy szinte már unalomig ismert karaktert.