2013. május 24., péntek

La Trappe Bockbier


La Trappe Bockbier (7,0%): Tetszetős küllemű bak a La Trappe háza tájáról, mely nem csak kinézete által, de illatában és ízében is rendkívül kellemes benyomást tesz fogyasztójára. Egy barnás-rezes színű, krémes, bézs habkoronájú test bontakozik ki a pohárba töltve, majd selyemcukros, gyümölcsrágós illatokkal festi be a teret, melyek mögött narancsos, marcipános, karamelles és természetesen malátás jegyek sejlenek fel. 
Közepes szénsavtartalommal, gabonás, tejkaramellás, gyümölcsös-alkoholos összetevők alkotta vonulattal indul, mely egy jól behatárolható, belga élesztős jelleg mentén körvonalazódik, ami viszont ez esetben remekül harmonizál a bak sörök karakterisztikájával. Kesernyés komló zárja a képet, amely egyébként tökéletes egyensúlyban van az ital élesztős, szárított gyümölcsös hangulatával. 

2013. május 13., hétfő

Cseh Sörnapok 2013 - Nyíregyháza


Konrad Eso: Enyhe zöldfűszeres illat, jólesően savanykás, zamatos test, melyben a komló dominál egy árnyalatnyi pirított beütéssel, igazi, szájat összehúzó hatással végízében. 


Novopacke Pivo Valdštejn: Édes, szegfűszeges aroma bontakozik ki szépen lassan, melyhez egy virágos, telt ízű, enyhén befőttszerű, mézes karakter társul. Igazi finomság.

 
Konrad 14°: Közepesen testes, egy cseppnyi élesztős jelleggel megalapozott, gömbölyded malátás keretek között kialakuló, enyhén fűszeres, korianderes színezettel megbolondított főzet.

 
Žatec Xantho: Karamellás illatok bontogatják szárnyaikat egy kissé füvesen fanyar, pörkölt kávés alaphang kíséretében. Ízében egyszerre édeskés és pirított karakterű, tejkaramellás és étcsokoládés, kakaós ízjegyek köntösébe öltöztetett főzet.

 
Bohemia Regent Premium: Tiszta, mellékzöngétől mentes ízvilág egy bársonyosan malátás alapokon nyugvó, hosszan elnyújtott hatású ízzel, melyet remekül egészít ki a komló virágos, telten kesernyés jellege.

 
Konrad Kapucin: Amolyan cseh barnasörösen füves jellegű, savanykás illat egy pörkölt bukéval. Selymes, krémes állagú, mégis könnyed ital egy nagy adag étcsokoládés, rumos-kávés jelleggel. 


Primátor Weizenbier: Kissé éles, közepes testű búzasör, aminek igazi értékét a csapolás által elnyert hideg és szomjoltó jellege kissé háttérbe szorította. Lágy és krémes ízű, gazdagon malátás és kielégítően komlós, kissé testesebb változatban talán még ennél is jobb lenne. 

2013. május 7., kedd

Port Brewing Old Viscosity


Port Brewing Old Viscosity (10,0%): A Port Brewing Old Viscosity nevű főzete 80%-ban új és 20%-ban tölgyfahordóban érlelt ale keveréke, mely kombináció egy izgalmas, nem kimondottan szokványos ízhalmazt eredményez. 
Illatában pirított magvak, lágyan pörkölt kávészemek, kesudió, mandula, mogyoró gömbölyű aromái jelentkeznek elsőként, melyhez egy égetett fás, kissé fanyar karakter csatlakozik. Éjfekete színű testére egy kakaószínű hab telepszik, mely egy testes, közepesen szénsavas és igencsak száraz jelleget takar. Kávés, fás, karcos jegyek simulnak össze krémesen, majd hamuszerűen kesernyés, karcos komponensek vadítják meg az összképet.
Fázós esték melengető italaként képzelném el leginkább, mely a porterek, stoutok, old ale-ek szerelmeseit egyszerre elégíti ki bámulatos sokszínűsége által.