2013. december 25., szerda

Karácsony 2013 - Schremser Weihnachtsbräu


Schremser Weihnachtsbräu (7,1%): Az ünnepi hangulat megidézéséhez elsőként ezt az osztrák karácsonyi sört hívtam segítségül, remélve, hogy mutatós címkéje mellett a beltartalom is alkalmas lesz a nemes feladatra. 
Világos réz színű testén csak másodpercek erejéig időzik a szappanos habkalap, majd mintha sosem létezett volna, teljességgel eltűnik. Továbbléphetünk tehát illata felé, amely csalafintán rejtőzködve mutat csak meg magából néhány jegyet, melyek alapján azonban mégis elég határozottan kijelenthetjük, hogy az édeskés hangulatokra a főzet sajátjaként tekinthetünk. Nem is igen kell csalódnunk ezek után, amint az első korty a szánkhoz ér, már biztosra vehetjük, a vércukorszintet nem ezzel a sörrel szokás csökkenteni. 
A korábbi tapasztalatok alapján szinte minden adott ahhoz, hogy a színével és illatával megegyező világú, valamint ugyancsak magasabb alkoholtartalommal felruházott, kísértetiesen hasonlóan induló jellegzetességekkel rendelkező főzetekkel azonosítsam, az első kortyok azonban pozitív kicsengésűek. Az előbb említett főzetek közös jellemvonása a kissé indokolatlan alkoholfok, legalábbis ami a malátás alapok nyújtotta környezethez nem feltétlenül kötődik szorosan, itt azonban az alkohol kevésbé válik el a testtől a vártnál, valamint a test maga is kövérkésebb, van némi tartalma, így a desszertsör jelzőt is könnyebben, minőségbeli kritikák nélkül is ráakaszthatjuk. 
Ennek ellenére az idő nem a legjobb cimborája, a hőmérséklet emelkedésével a vékonyka anyagokkal megalkotott felépítmény kezd kissé meginogni, szerencsésebb lehet ezért nem sokáig bíbelődni az elfogyasztásával. Kiváltképp, hogy aki egy ilyennek a birtokosa kis hazánkban, az minden bizonnyal az egyik legnagyobb élelmiszer-ipari nagykereskedés hatos pakkjának darabját tartja a kezében, így erre minden lehetőség adott. 
Lényegében ez egy igazi malátalikőr, amely valóban közel áll az ünnepi hangulathoz, de az előző gondolatmenetet kissé árnyalva azt is hozzá kell, hogy tegyem, hogy - legalábbis számomra - egyszerre egy azért elég belőle. 
(Ratebeer link)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése