2013. december 27., péntek

Karácsony 2013 - Jolly Pumpkin Noel de Calabaza


Jolly Pumpkin Noel de Calabaza (9,0%): A műfaj egy korábbi típusának elfogyasztása során ígéretet tettem arra, hogy a hasonló jellemvonásokkal bíró főzeteket a jövőben sem fogom visszautasítani. A hivatkozott kaszt a savanyú sörök családja, melynek egyik jeles képviselőjeként a Jolly Pumpkin főzőmestereinek karácsonyi üzemmódba kapcsolt alkotását volt alkalmam megkóstolni a hazai kereskedelem nyújtotta lehetőségeket örömmel kihasználva. Ha az általam korábban kipróbál, sour ale típusú főzetet szokatlannak találtam, a Noel de Calabaza esetén felesleges lenne megfelelő jelzők után kutatnom, legyen elég annyi, hogy ez valóban nem a középvonalas utat megtestesítő ital, mindenképpen szükségeltetik tehát egy nagy adag nyitottság és befogadó hajlam az igazán különleges sörök irányába. 
Mély mahagóni színe alól ismerősen csengő, belga tripeles illatok szabadulnak el, ám mielőtt még alkalmunk nyílna az aromák sokszínűségében gyönyörködni, elsőként mindenképpen megoldást kell találnunk a vulkánként kitörő, és vehemenciájából még hosszú percek elteltével sem vesztő habfergeteg megfékezésére. Amint látszólagos megnyugvást nyer az ellenállhatatlanul eleven ital, hagyjuk, hogy az aromák ezerszínű játéka beindítsa a fantáziánkat, és sorra törjenek elő az előidézett fanyar gyümölcsök és a fahordós karakter aromája, valamint a jellegzetes belga élesztő összetéveszthetetlen illata. Szinte ecetes savanyúsággal indít, a legszárazabb borok savas kicsengését idézi, ehhez csatlakozik aztán egy gyümölcsös él, melynek szintén a fanyar, citromleves karaktere domborodik ki leginkább. A szájösszehúzó hatás lehengerlő jellegű, a savanyúság lényegében uralja a terepet amellett, hogy a főzet egy rendkívül kiegyensúlyozott, kerek képet mutat. 
A szó legnemesebb értelmében vett különlegesség, egyszer mindenképpen megéri kipróbálni az efféle darabokra kevésbé fogékonyaknak is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése