2015. december 19., szombat

Stone Pale Ale


Stone Pale Ale (5,4%): A Stone főzde sörei bőbeszédű és megnyerő címkéjükkel már régóta vágyaim tárgyai voltak, három példány beszerzése pedig - mint az a valóságban megtörtént - kárpótolt azért a szépséghibáért, amit az üvegek szavatossági idejének eltelte okozott a megérkezésükkor. 
Maga a főzet borostyán színben tündököl, és az egyik legpuhább és legkrémesebb habot produkálja, amellyel apátsági és trappista söröket leszámítva valaha találkoztam. Az pedig külön esztétikai élmény, amint a mennyiség fogyatkozása során a továbbra is megmaradó habkorona szabályos gyűrűket képez a pohár falán. 
Illata szépen fejlődik, egyre inkább megnyílik, a végére már mennyei tűlevelűek aromáját ontja, amihez mézes-gyantás, halvány bodzás-ánizsos jegyek is csatlakoznak, mindamellett a jól ismert komlós hangulatot hordozza. 
Elegáns a test, melyben a zamatok kiteljesednek, semmiképpen nem egy izomkolosszus. Szárazabb és enyhébb, mint amire az illatok alapján számolhatunk, de ez a főzet nem is a feltűnősködésről híres. Helyette egy természetességet sugárzó, harmonikus ízvilágban részesülünk, a feszes malátás pályán minden tekintetet magára vonz a komló erőteljes játéka. A nyelvgyök és a lágy szájpadlás így kitüntetett célpontok, az orvosságos keserűség legalábbis gondoskodik róla, hogy az előadás hatása kellőképpen megérintse ezeket a szegleteket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése