2015. december 10., csütörtök

Fullers Imperial Stout


Fullers Imperial Stout (10,7%): Méltóságteljesen érkezik a pohárba az előzőleg elegáns díszdobozától megszabadított, letisztult küllemű üvegből kitöltött olajos, kávészínű főzet. Az angol vonalat erősítő illatai igazán rejtélyessé teszik az elkövetkező perceket, azok ugyanis némely barley wine, egy-két old ale, de még egy single hop india pale ale jellegzetességei is könnyűszerrel lehetnének. 
Igazi nazális mestermű, ahogyan a kekszes-kakaós-kávés desszertünk egy csepp mézzel átitatott aromája épp egy virágoskert tarkaságával keveredik. Bár nem tudom tapasztalati anyaggal alátámasztani, vagy legalábbis nem emlékszem rá, de bemondásos alapon úgy nyilatkoznék, hogy ha ez utóbbi környezet alkotóelemét pontosítanom kellene, akkor talán a hibiszkuszt választanám. Annak ugyanis pont olyan csengése van, mint ennek a sörnek az illata. Korábban több italban és éreztem már ilyet, ha hihetünk a leírásnak, akkor valószínűleg azoknál, amik ehhez hasonlóan Centennial komlóval készültek. 
A képet tovább finomítja némi zabos lágyság, valamint kelt tésztás nyersség, mazsolás süteményesség. Karcsú, de annál tartalmasabb testében mesterien vannak eltalálva az arányok, a krémes kávé, a legfinomabb étcsokoládé klasszikus harmóniája egy megingathatatlan malátás építmény oszlopai, melynek csúcsán felejthetetlen élményt nyújt a virágos komló szemkápráztató dísze. Varázslatos ital, minden kortya lenyűgöző, maradandó összhatás. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése