2015. december 27., vasárnap

Karácsony - To Øl Yule Mælk


To Øl Yule Mælk (15,0%): Komótosan csúszik elő a palackból, selymesen, lágyan, ahogyan az a nagy kaliberű főzetek esetén lenni szokott, habja azonban sietősen felépül és meg is marad pár percig; az első meglepetést ez okozza a kitöltést követően. Illatai roskadoznak az érlelés súlya alatt, édeskés hangulatot árasztanak, szinte megszínezik a levegőt cukros-likőrös, desszert-alkoholos zajongásukkal, melyben enyhe füstösség, fahordós nemesség keveredik a pajkosabb, tejszínesen krémes, meggyes és csokoládés, egyszóval bonbonos karakterrel. 
Szerkezete újabb meglepő fordulatot tartogat, miután egy édesített tejes, kissé lengének, légiesnek tűnő körvonal rajzolódik ki hirtelen, majd hasonlóan gyorsan kezd részletesebbé válni a kép, mélyülnek az ízjegyek, s az alapjában véve vaskosan édes keret megtelik a fahordók karaktere által megformázott stílussal, érettséggel, füstös és krémes, cseresznyés és csokoládéfagylaltos, vad és elragadó jelleggel. Eleinte úgy tűnik, a masszívan édes test nincs kellően vastag alapokkal megtámogatva, utóbb azonban mégis az édesség az, amely dimenziót ad az ízeknek. 
Egyértelműen az egyik legédesebb főzet, amelyet alkalmam volt megízlelni, a kivitelezés azonban elismerésre méltó módon alakult, ezáltal - s az érlelés rendszerinti csodatévő hatása okán - az egyik legkülönlegesebb is, karácsonyi sörnek mindenesetre maradéktalanul megfelel. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése