2012. december 22., szombat

Southern Tier Pumking


Southern Tier Pumking (8,6%): Sokputtonyos aszúhoz hasonló színe már önmagában szemet gyönyörködtető és elbűvölő, illata azonban minden várakozásunkat és a korábban hallottak alapján esetleg kialakult elvárásainkat is felülmúlja. Egy semmihez sem fogható aroma, melynek összetevői a pörkölt mogyoró és karamell, karácsonyi fűszerkeverék, valamint süteményes tészta a hozzá passzoló - esetleg éppen sütőtökös - krémmel. 
Az említett növénnyel való viszonyomat egyébként a legkevésbé sem nevezhetném barátságnak - leginkább semlegesnek mondanám -, nem is igen volt még szerencsém sütőtökös pitéhez, azt azonban szinte biztosra veszem, hogy a megtévesztésig hasonló lehet az aromája. Ezt a fűszeres karaktert mesterien fokozza a whiskys alkoholosság enyhe pikantériája, mely a nyalánkságnak tűnő ital korhatáros voltát hivatott kihangsúlyozni. Teljesen újszerű és rendkívül szórakoztató az összkép, mely egy darabig önmagában is élvezettel tölt el minket, anélkül, hogy az ízében rejlő lehetőségek iránti kíváncsiságunkat kielégítenénk. 
A legnagyobb kérdés ezen a ponton tehát az, vajon fokozható-e a benyomások rendkívülisége, vagy ízének tapasztalása kénytelen-kelletlen előhozza tárgyilagos énünket? Jelentem, esetemben minden kétséget kizáróan az előbbi történt. A varázslat folytatódik: mézeskalács, fahéj, dió és mogyoró, valamint sütőtökpüré bombázzák a receptorainkat - csupa-csupa ínyencség folyékony és pezsdítően élénk kivitelben. 
Semmi modorosság, semmi giccs, csak megnyerő stílus és rokonszenves, bájos karakter - bár ez utóbbit némileg megkeményíti az enyhén kikandikáló alkoholos beütés és a kissé éles végíz, melyekkel jómagam általában aligha foglalkozok, összességében (különösen a hőmérséklet emelkedésével) ugyanis lágy és szerethető karakterű. A desszertszerű hatás ez esetben magából a sör jellegéből következik hiteles természetességgel, nem érzünk benne semmi erőltetettséget, a hozzáadott cukortartalom agresszív egyeduralmát. 
Soha nem tapasztalt ízvilág részesei lehetünk, amennyiben módunkban áll kipróbálni ezt a csodát, mely izgalmas jellegével és magával ragadó karakterével a legelemibb szintű fogékonysággal rendelkezők szívébe minden bizonnyal azonnal belopja magát. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése