2012. december 14., péntek

Kuhnhenn Fourth Dementia


Kuhnhenn Fourth Dementia (13,5%): Exkluzív megjelenésű, az amerikai és nemzetközi sörversenyek adott kategórián (old ale) belüli győztese, melyet a forgalomba kerülése előtt legalább 9 hónapig érlelnek. 
Az ennek megfelelő fahordós, tölgyfaforgácsos karakter mélyen beleivódott az illatába; meglehetősen robusztus és testes aromák uralják a terepet egy grilles, kissé sós árnyalattal megtréfálva, illetve egy aszalt gyümölcsös és nyíltan alkoholos színezettel gazdagítva. 
Olajos állaggal, viszkózus testtel surran a pohárba olyan selymesen és nesztelenül, mintha jégen csúszna lefelé - piszkosfehér habja is ennek megfelelő mértékben, igen visszafogottan alakul, annál pazarabb látványt nyújt azonban kis idő elteltével, miközben a poharat forgatva annak falát lepelszerűen beteríti, majd sűrűn összekapaszkodó homokszemek módjára lepereg. 
Nagy formátumú sör, ízei is igen súlyosak, mégis rendkívül változatosak és impresszívek. Krémszerű, kekszes-malátás alapokon egy pirított diós, aszalt gyümölcsös (az utolsó kortynál szinte tapintható volt az aszalt szilva jelenléte) kavalkád érkezik egy olvasztott cukros, vajkaramellás öntet édes ölelésében, illetve egy tágabb keretek között ható, szélesebb tartományban érvényesülő faháncsos, kávés és pörkölt malátás hangulat támogatásával. Borszerű zamatai apró kortyokban élvezhetők ki leginkább, melyet hatványozottan igazzá tesz a megszokottnál kissé nagyobb mértékben jelenlévő és az átlagosnál némileg harsányabban is munkálkodó alkoholos jelleg, valamint gazdag és telt ízeket produkáló, édes karaktere. 
Kortyolgatása közben arra kellett rájönnöm, hogy az egyes hordóérlelt főzetek bár hasonló és igen jól behatárolható jellegzetességekkel bírnak, mégis minden típusuk egyedülálló és kivételesen finom ínyencségként hat fogyasztójára, előkelő és méltóságteljes jellemvonásaikkal pedig erősen hajlamosítanak arra, hogy a kellő ráhangolódással fogyasztva a sörök királynőiként tekintsünk rájuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése