2012. december 5., szerda

Short's Black Cherry Porter


Short's Black Cherry Porter (7,0%): Tiszta, éjfekete színe, kakaóbarna habja egészen különleges, kerekded malátás, sült tésztás illatokat rejt magában, az igazi csavar azonban a savanyú, balzsamecethez hasonló színezetben áll, mely kis idő elteltével már puha, fekete gyümölcsös aromává alakul. 
A savanykás jellemvonás ízében is elsődleges szerepet játszik, legalábbis az összetett ízkompozíció ezzel veszi kezdetét. Ezt követően mézédes, érett cseresznye és meggybefőtt aromái csatlakoznak a vibráló összképhez, miközben a porteres benyomásról pörkölt maláta, illetve pikáns, füstös, bükkfás ízjegyek gondoskodnak. A végízében ismételten a savanyú zamatoké a főszerep, némi füsttel megbolondított cseresznye érett jellegével. 
A főzet tökéletes példája annak, amikor az ízesítés kivitelezése olyannyira elegánsan és hangulatosan valósul meg, hogy az ital alapvető és elvárt jellemvonásai (mint ez esetben a porter robusztussága, haraphatóan telt íze és markáns pörköltsége) ennek a legkevésbé sem látják kárát, éppen hogy új megvilágítást ad a már jól megszokott stílusoknak. Ezzel viszont a legkevésbé sem azt állítom, hogy a különleges összetevők jelenléte csupán jelzés értékkel bír e sörben, az általuk produkált ízhatás azonban rendkívül szimpatikus, cseppet sem életképtelen, erőltetett, vagy eltúlzott, csupán egy fantasztikusan érdekes kontextusba helyez egy szinte már unalomig ismert karaktert. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése