2017. október 1., vasárnap

Firestone Walker 16 (XVI Sixteenth Anniversary Ale)


Firestone Walker 16 (XVI Sixteenth Anniversary Ale) (13,0%): Alighanem az egyik legexkluzívabb főzet, amihez az eddigiek során alkalmam volt hozzájutni, így annak rendje és módja szerint láttam neki a tapasztalatok kialakításának. Kellemes bevezetőként a míves doboz tartalmaként felbukkanó személyes hangvételű levél, informatív dokumentum sorai szolgálnak, a terjedelmes irományt olvasva egyre nagyobb késztetést érzünk, hogy saját magunk vonjuk le a hordóérlelés magasiskolájának gyümölcsére vonatkozó következtetéseket. 
Kitűzött célként annak beváltását határoztam meg, ami az egyik legmegkapóbb üzenete a leírásnak, nevezetesen az arról történő megbizonyosodást, miszerint ez az alkotás több, mint az egyes komponensek összessége. Ezt annak ellenére kívánom leellenőrizni, hogy az egyes speciális összetevők bármelyikéhez szerencsém lehetett volna korábban. Itt ugyanis olyan főzetekről van szó, amik bár önálló formájukban kereskedelmi forgalomban is kaphatóak, a hordóérlelés súlya azonban mindegyik típusra jótékonyan nehezedik. 
Így alakult, hogy a kitöltött, szinte hab nélküli mélybarna ital, mely vöröses reflexeket csillant meg, szinte semmihez sem foghatóan komplex aromahalmazt robbantott fel a levegőben. A szivárványszínű detonáció lehengerlő elegyét adja a legkiválóbb bourbon-ök, tequila, dohánylevél, kakaó és marcipán parfümös aromáinak, minden további szó felesleges cicomázása lenne a parádésan egyedi, utánozhatatlan illatoknak. Testének rejtelmei szinte felfedhetetlenek, mindenesetre a telt, de nem túl szirupos textúra szédítően mély, a rengeteg felfedeznivaló talán még a rendelkezésre álló kiszerelésnél is nagyobb űrtartalomért kiált.
Csípős alkoholosság árad belőle, a különféle szeszes italok harmonikus egymásra találása izgalmakkal teli. Fűszeres, borókabogyós, dohányos, marcipános és olvasztott csokoládés hangulatok tömkelege, brit karakterrel megtámogatott szerkezet tárul elénk, mely egyébként nem feltétlenül a tonnás súlya, semmint bámulatosan komplex karaktere által vési be névjegyét a különleges sörök szeretőinek hálás emlékezetébe. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése