2017. október 8., vasárnap

Firestone Walker 17 (XVII Seventeenth Anniversary Ale)


Firestone Walker 17 (XVII Seventeenth Anniversary Ale) (13,3%): A Firestone Walker aranykezű mesterei és szakértő segítői 2013-as évének megkoronázása a főzet, melyhez hozzájutni kiváltságnak számít. A művészi gonddal összeállított keverék a 17. évfordulóra az előző évi változatban is megtalálható összetevők mesteri elegyét nyújtja, jelen esetben egy imperial brown ale karakterét helyezve a középpontba, a különböző hordók lelke azonban ismét mennyei lenyomatot hagy minden egyes komponensen. 
Mahagóni teste ha lehet, még ékesebb köntöse az italnak a 16. évfordulós változathoz képest, illatai azonban kevésbé zabolázhatatlanok, lekerekített élűek, puhábbak és inkább mélyek, mint szertelenül szerteágazóak. Vaníliás kávé, mandulás likőr, konyak és szivarfüstös bourbon hangulatát árasztó pirított mogyorós aromák. Olajos kortyai súlyosak, kerekek, ugyancsak élesen alkoholosak, masszív, de elegáns párlatok képei köszönnek vissza belőlük. 
Olvasztott csokoládé, bourbon vanília, likőrös kókusz és fahéjas marcipán elemei sorakoznak kimeríthetetlen erővel, miközben a stílusok színpadán a bársonyos imperial stoutok és klasszikusan markáns barley wine-ok jegyei viaskodnak a háttérben, a típusok egymásnak feszülése azonban korántsem képez feloldhatatlan ellentéteket, leginkább a lágy harmónia érzése az, amit az egyes karakterek egymáshoz idomulása során tapasztalhatunk. 
A 16. verzióhoz képest a brit jellegzetességeket ez esetben igazi amerikai vérvonal váltja, összességében némileg sötétebb, azonban kevésbé vad, elegánsabb változatát adva a Firestone Walker főzeteinek legnemesebb változata nyújtotta varázselegynek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése