2013. április 26., péntek

Mikkeller/Three Floyds Boogoop


Mikkeller/Three Floyds Boogoop (10,4%): Igazi csemegeként tartottam számon a már hetek óta kényszerpályán álló szállítmány egy igen különleges darabját, a dán Mikkeller és az amerikai Three Floyds koprodukciójaként létrejött Boogoop nevű főzetet, mely egyfajta kuriózumként a hajdinaborok családjába sorolható be. Az ehhez a megállapításhoz - hozzám hasonlóan - nem eléggé szakavatott érzékszervek elsőként egy imperial IPA kedvező tulajdonságait vélnék felfedezni mind illatában, mind ízében, narancsos-rezes színe pedig ugyancsak egy testesebb IPA sajátosságait hordozza magán egy faragható habkölteménnyel életre hívva. 
Gyömölcsecetes savanykássággal kevert mézes, karamelles-kekszes aromák hívogatnak intenzív, virágos akác illatukkal, amihez nem kevésbé szimpatikus, ám annál intenzívebb, fehérszőlős, már-már boros, süteményes édességgel vegyülő zamatok csatlakoznak. Igen kiegyensúlyozott komponensek harmóniájának lehetünk tanúi, melyeket mintegy kihangsúlyozva, 80 IBU-val vágtáz előre a komló harapós, ezerszínű árnyalata, hogy némi tekintélyt szerezzen a mindaddig bájosan terpeszkedő kavalkádnak: rabul ejtő alkotás. 
A két főzde együttműködésének gyümölcsei a barley wine típus mentén helyezkednek el, a felhasznált gabona fajtájától függően beszélhetünk még egyébként rizsborról, búzaborról, rozsborról, vagy akár zabborról is a főzdék kínálatából. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése