2012. október 1., hétfő

The Lost Abbey Judgment Day


The Lost Abbey Judgment Day (10,5%): Méltóságteljes üvegének címkéje igazi remekmű, egész megjelenése tiszteletet parancsoló, az ennek megfelelő lelkiállapotban, a kellő áhítattal láthatunk tehát hozzá erényei feltérképezéséhez. 
A pezsgős dugótól megszabadítva rendkívül tömény illatokat enged szabadjára, ha eddig kételkedtünk volna, ezt követően világossá válhat számunkra, hogy nagy fába vágtuk a fejszénket - hatalmas formátumú sörhöz van szerencsénk. Miután habja kiteljesedik és felveszi végső formáját a rubinvörös árnyalatú, sötétbarna testre telepedve, az az érzésünk támad, hogy talán hónapokig is képes lenne megmaradni ebben a magasztos pózban. Komponálni sem lehetne szebbet: cappuccinóhoz hasonlatosan puha és krémes,  bézs színben pompázó korona. 
Az illatok közben önálló életre kelnek, és egy pillanatig sem engedik tétlenkedni szaglószervünket. Dió és mogyoró, étcsokoládé - egyenesen zserbót idéző benyomások -, majd egy csipetnyi vanília és fahéj, sötét gyümölcsök túlérett változatai, valamint illatos alkohol édesítik tovább az összképet. 
Rendkívül súlyos, érleléshez ideális, Trappistes Rochefort 10-hez fogható ízélményben lehet részünk a jellegéből következő óvatos kortyolása közben, hasonlóan édes, desszertszerű jelleggel, valamelyest talán kevésbé testes, ám határozottabban kesernyés lecsengésű zamatokkal. A belefőzött mazsola szelíden árnyalja a képet, csakúgy, mint a komló minduntalan felbukkanó végszava. Egyébiránt a szirupos édességtenger főszereplői az aszalt gyümölcsök (szilva, datolya, füge, stb.), a kekszes, kávésan pörkölt malátabomba és az alkohol természetes hatást keltő, szinte elvárt jelenléte. 
Nagy elvárásokat tápláltam iránta, melyeket tökéletesen be is váltott. Az utóbbi időben elfogyasztott típusokhoz képest mindenképpen masszívabb, nehezebb darab, mely talán kissé még várathatott volna magára a hidegebb hónapok beköszöntéig, egy örömteli esemény megünneplésének azonban páratlanul tökéletes eszközeként mutatkozott. 
Egy rajongóval mindenképpen többet számlál ezentúl a kaliforniai főzde követőinek tábora. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése