2018. július 1., vasárnap

Westvleteren Extra 8


Westvleteren Extra 8 (8,0%): A 'belgian strong ale' kategória királya valószínűleg van olyan jó, hogy rögtön az 500. tesztelt sört követően kerüljön sorra. Bézs színű habmassza krémes ékítményként terül szét a főzeten, melynek átlátszatlan, mélybarna színe titokzatos aromákat rejt magában. Ezeréves aszalványok, diófélék, pörkölt magvak, szilva és vaníliacukros élesztő illatnyalábjai fonódnak össze, sejtelmes kombinációját alkotva az antik jegyek sötét színezetű karakterének. 
A szinte borítékolható bársonyosság, az olvadékony, krémesen sima kortyok menetrendszerűen érkeznek, egy Westvleteren esetén efféle izgalmakra készülhet az ember minőség terén. Az már az első kortyok során világossá válik, hogy kikezdhetetlenül harmonikus, szinte utánozhatatlan módon letisztult a kompozíció, a lehengerlő benyomásokat talán pár évnyi érlelés tenné még fantasztikusabbá, amennyiben ez lehetséges. 
A türelmetlen birtokosok így be kell, hogy érjék a puha, vaníliás-fűszeres élesztős lepelbe fogott, mazsolaborban áztatott szárított gyümölcsök édes malátafolyamának egyszerre könnyed és fajsúlyos szerkezetével, melynek partjait almahéjas fanyarság szegélyezi, s amely ódon kesernyés nyomokat hagy hátra maga után. Igazi karakter, a trappista szerzetesek tiszteletre méltó alkotása, s érdemei bár megkérdőjelezhetetlenek, a nagy testvér árnya óriásként vetül rá. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése