2018. július 8., vasárnap

Nøgne Ø Dragonwort Stout


Nøgne Ø Dragonwort Stout (14,0%): Nem kockáztatunk túl sokat, ha egy 14%-os, armagnac hordóban érlelt imperial stoutot, melynek szavatosságáért a 2027. évig vállal jótállást a norvég mesterfőzde, az exkluzívabb palackjaink közé sorolunk, s amennyiben elég erőt érzünk magunkban, talán neki is vághatunk a 2012-ben főzött ital érlelésének. Ez utóbbi dátum természetesen az én birtokomban lévő üveg címkéjén szereplő gyártási időt jelöli, s némi fejszámolást követően a napnál is világosabbá válik, hogy 15 évre gond nélkül eltehető a Nøgne Ø nehéz kaliberű főzete. 
A kitöltést követően festőért kiáltottam, majd vigyázzban állva köszöntöttem a leírhatatlan szépségű sörtestet, melynél gyönyörűbb alkotást egy imperial stout rajongó álmodni sem merne. Pokolfekete, szurokkal bekent éjszakai ördög színében tetszeleg a kőolaj-textúrájú, fahéjhabbal díszített italkolosszus. Sötét tónusú aromák százai kapaszkodnak össze vészjósló csápjaikkal, harapós kávé, étcsokoládé, masszív fahordó, konyakos gyümölcsösség, kókuszos-vaníliás illatjegyek kirobbanóan telt összhatása a legfinomabb imperial stoutokat, azon belül is a Struise Black Damnation sorozatának némely tagját idéző módon tökéletesnek hat. Az a fajta aromakomplexum, amelynek minden mozzanata elementáris erőt hordoz magában, egyik összetevő sem kér elsőbbséget, minden komponens a maga teljességében mutatkozik meg, így alkotva összességében egy olyan mély és tartalmas illatszerkezetet, amely az érlelés létjogosultságának legkiválóbb igazolására szolgál. 
Ehhez képest az ízvilága szimplán nagyszerű, krémesen puha kortyai teltek, de nem desszertszerű jelleggel feltöltöttek. Füstös, tőzeges ágyon túlérett fekete cseresznye zamatai hevernek meggyes körvonallal meghúzva, savanykás jellegét földes, kávés, csilis étcsokoládés karakter sötétíti. Talán szót sem érdemel, hogy a 14 % alkohol mennyire jelentéktelennek tűnik a kiérezhető komponensek között. 
A kortyok számának emelkedésével egyenes arányban nő a lenyűgözöttség mértéke, mígnem az ital elfogyasztását követően arra a megállapításra juthatunk, hogy a legkitűnőbb imperial stoutok egyikéhez volt szerencsénk az elmúlt percekben, és azt is biztosra vehetjük, hogy sörös berkekben az egyik legjövedelmezőbb befektetésnek számíthat egy efféle palack beszerzése, majd annak 15 évig történő pihentetése. Az eredmény valószínűleg minden képzeletet felülmúlna. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése