2018. április 15., vasárnap

Mikkeller Frelser


Mikkeller Frelser (11,0%): Sötét, rubinos árnyalatokat megcsillantó testtel tűnik elő a duplabakként megjelölt Mikkeller specialitás, ujjnyi vastag, bézs színű habot produkálva. Kissé meglepő módon leginkább fekete ipák tapasztalása során felbukkanó sötét hangulatú, egyszerre pirított és komlós világú, növényes aromájú, ázott szegfűszáras jegyeket megcsillantó illatok kerülnek előtérbe, melyek mellett egy kevés karamell és csokoládéba burkolt maláta is leteszi vaskos kontúrral meghúzott névjegyét. 
Közepes testét éjfekete csokoládé, ízlésesen pörkölt maláta, nem utolsó sorban pedig karcos komló szerkezete feszíti meg, mely utóbbi elem számomra legalábbis igencsak főszereplője az előadásnak. Korántsem állítom, hogy stílusidegen jegyek uralmától terhes főzettel van dolgunk, mindenesetre egy, a szokásosnál talán komló-központúbb alkotásról beszélhetünk, már amennyiben utunkat a duplabakok specifikus komponensei által kitaposott ösvényen kívánjuk bejárni. 
A dán Megváltó ez esetben és ebben az értelemben tehát nem feltétlenül mutat rokonságot német megfelelőjével, s bár összességében egy remek italról van szó, ha a kategória keretein belül szemlélődve járunk el, nem biztos, hogy otthonosan érezzük majd magunkat. Ettől elvonatkoztatva azonban feltétlenül megéri elmerülni a kakaós, pirított magvas, karamellás és szigorú arculatú komlós egyvelegben, mely önmagában véve egy szertelenül hibátlan remekmű. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése