2015. szeptember 23., szerda

De Molen Hot & Spicy


De Molen Hot & Spicy (10,2%): A De Molen Hot & Spicy típusú söre a sörszerető közönség részéről a különböző sörös gyűjtőhelyeken adományozott pontszámokból ítélve bár kedvező fogadtatásra talált, némi megosztottságot azért felfedezni vélek a helyezéséből ítélve. Ez utóbbi momentum megfejtése minden bizonnyal abban a jellemvonásban keresendő, amit többek között a címkéjén jelzett Madame Jeanette paprika jelenléte eredményezhet. 
Bár korábban volt már dolgom csípős paprika hozzáadásával készült főzetekkel, ennek a komponensnek a térnyerését nem igazán véltem annyira számottevőnek, ami a különleges ízektől irtózók számára aggodalomra adhatna okot. Ezt a meggyőződést az illatolás során tapasztaltak is erősíteni látszottak, ekkor ugyanis egy kifogástalan, kellőképpen telt, nyilvánvalóan édeskés, kávés-kakaós, picit füstös, hordóérlelt imperial stout aromáival szembesülhetünk. 
Bár szivacsos habja meglehetősen vastag és kitartó, túlzott szénsavassággal nemigen találkozunk, a kezdeti benyomások során sima, krémesen lágy, telt és étcsokoládésan pörkölt malátás ízjegyek fogadnak minket. Koromfekete teste csak ezt követően kezdi felfedni titkait, amire először a nyelvünk hegyén bizsergő izgalmas intenzitás, majd a kakaós hangulatokat követően a garatunkat, nyelőcsövünket tűzbe hozó pikáns rafinéria formájában kerül sor. Efféle energiára korántsem számítottam, ha nem szeretném az ilyesfajta ízeket, azt mondanám, hogy szinte már túlságosan csípős a helyzet. 
Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy a szimpátiám ezidáig leginkább az étel formájában jelentkező csípősséghez kötődött, és talán a konzervatívabb vélemények szerint bármi, ami ezt a fajta ízt idézi egy sörben, az már túlságosan csípős, jómagam mégis amondó vagyok, hogy a kalandor kedvűek semmiképpen ne kerüljék el ezt a főzetet, a hagyományos felfogás hívei pedig nyilvánvalóan hallani sem fognak róla... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése