2015. április 24., péntek

Ska Decadent Imperial IPA


Ska Decadent Imperial IPA (10,0%): Régóta a vágyaim tárgya volt már egy waxszal borított üvegű sör levadászása, mely korábban a De Molen Larie & Apekool esetén már egyszer összejött, ezúttal méginkább. A lehetőségek tárháza úgy gondolom egyik ital esetében sincs olyannyira kihasználva, mint amit a sörök forradalmának terepén tapasztalhatunk. Ez vonatkozik az üveg formájától annak címkéjén át az olyan finomságokig, mint a jelen darabot eredeti megjelenéssel felvértező viaszos megoldás. Ezzel egy sör szinte már önmagában leteszi a névjegyét, hiszen nyilvánvalónak véljük, hogy az ehhez hasonló fogásokkal élő főzdék nem a mainstream kategória képviselőire pazarolják a dizájnelemek ilyetén formában történő testet öltését. 
Az, hogy egy bővérű IPA-val van dolgunk, már a címkéjén szereplő információk, legfőképp az alkoholfok mértékének megjelölése is sejtetni véli, mély tónusú, méz színű teste, ujjnyi vastagnál tovább nemigen terjeszkedő habfedele pedig csak tovább erősíti a keményvonalas india pale ale-benyomást. Illata puding és almakompót, aszalt trópusi gyümölcsök és természetesen gyanta alkotta kompozíció, íze pedig egy közepesen élénk testben teljesedik ki, amint a szánk különböző szegleteiben hinti szét csípőskés, édes és krémes, karcosan keserű és alkoholosan bizsergető jegyeit. 
Előbb a nyelvünk tövén, majd szélein telepszenek meg az erejét sugalló tónusok, majd lenyelve csatlakoznak hozzájuk azok az árnyalatok, melyek kerekké teszik a képet, úgy, mint a likőrösen édes és keserű, alkoholban áztatott, majd kiszárított gyógynövények maradandó hangulata, az alkohol férfias karaktere. 
Tagadhatatlan, hogy egy nehézsúlyú amerikai fenegyerek ez is, de szépségeit valószínűleg minden komlófanatikus észlelni fogja. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése