2014. szeptember 10., szerda

Harviestoun Ola Dubh 30 Special Reserve


Harviestoun Ola Dubh 30 Special Reserve (8,0%): A Harviestoun főzde Old Engine Oil nevű főzetének alapjaira épülő, Highland Park Whisky érleléséhez használt hordók sajátosságaival átitatott darabokat felvonultató Ola Dubh sorozatának csupán egy árnyalattal hétköznapibb tagjához korábban már volt szerencsém. A 18 éves whisky lakhelyeként szolgáló tölgyfahordót jelen esetben 30 évesre cserélték, így növelve a visítóan elegáns Ola Dubh 30 exkluzivitását. 
Azzal, hogy az előzmények fényében a whisky-szerű jellemvonások visszaköszönnek a sörben, lényegében semmit nem mondtam. Biztosan vannak, akik mind illatában, mind ízében közelebb állónak érzik ahhoz a típushoz típushoz, mint különleges söritalhoz. Jómagam - nem lévén nagy whisky-fogyasztó - természetesen ragaszkodnék inkább a sörspecialitásként történő besorolásához, az előzőek viszont kellő mértékben illusztrálják azt, mennyire szükségtelen a sör lényegi elemeit latolgatni. 
Illata nagymértékben hasonlít az Ola Dubh 18-ra, a több fázisban felépülő pörkölt magvas, égetett péksüteményes, hamus ösvényt sós aszalt szilva nyomai szegélyezik, mígnem elérkezünk egy vaníliás, acetonosan alkoholos, vérbeli whisky aromához. A kortyok pályája már nem írható le ennyire összetetten, kezdetben kissé üres, voltaképpen szénsav nélküli, majd egy fokozatosan élesedő, pörkölt malátás, diós-vaníliás ízvilág lép a színre, hogy utóízében az érett, tölgyfahordós, nemesen alkoholos, nagyfokúan whiskys hangulat áradjon szét. 
Lebilincselő jelenség, amint a vártnál talán kevésbé, csupán közepesen testes, kólához hasonlatos színű és átlátszóságú ital a kóstolás során meglepetésszerűen komplex, olajos és krémes ízjegyeit is feltárja, összességében egy csavaros, összetéveszthetetlen és semmiképpen nem felejthető karaktert alkotva. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése