2014. szeptember 16., kedd

Struise Black Damnation III - Black Mes

Struise Black Damnation III - Black Mes (13,0%): A sör háttértörténetéről annyit, hogy a Black Damnation IV-hez hasonlóan a fantasztikus Black Albert alapjaira épül ez a legendás alkotás is, melynek elkészítése során a legalább két évig érlelt royal imperial stoutot a Caol Ila gyár "The Distillers Edition" típusú whiskyjén nemesítik tovább. Ez utóbbi eljárás biztosította jellemvonások talán nem annyira kiismerhetően, de mindenképpen tetten érhetően szerepelnek mind illatában, mind ízében, a súlyos fahordós, testes vörösboros, majd markánsabb alkoholokat idéző hangulat legalábbis remekül kirajzolódik. 
Mennyei, az eddigi sörös pályafutásom során tapasztalt illatok közül a legintenzívebb aszalt gyümölcsös aromák fejlődnek fel egy süteménytöltelékes, baracklekváros, eperdzsemes díszítéssel, melyekhez szépen sorban csatlakoznak a vaníliás-kókuszos, majd egyre mélyülő konyakos, likőrös illatjegyek, mindez egy erőteljes füstös, hamuszerű, faháncsos lepelbe foglalva. Az összetett karakter kiteljesedése időben egy szemvillanás alatt következik be, izgalmas sokszínűsége mégis jól elkülöníthető, önmagukban is lebilincselő komponenseket tartalmaz. 
Pokolszínű teste elsőként egy apró szemű és sűrű szövésű, bizsergető szénsavhálóval kapaszkodik meg nyelvünkön, amiben leghamarabb túlérett cseresznye, pirosgyümölcsökből készült befőttek és trópusi aszalványok zamata akad fenn, melyek útközben egy leheletnyi alkohol befecskendezésével teljesednek ki, hogy a korty végén a főzet sötétebb arcát is megmutatva némi égett dohányszerű, fekete földes, fás jelleget öltsenek, amint egyre lejjebb és lejjebb haladnak... 
A leírt hatást vizuális síkon bézsszínű, kisujjnyi vastag habja erősíti, amint a kortyolások során a pohár falára felkapaszkodva komótosan csúszik vissza az ezerszínű test mázsás súlya által. Az idő ez esetben nem feszíti szét a művészien megkomponált egységet, leghatásosabb funkciójaként a kisimult testben felfedezhető, ízjegyeket felerősítő jellegét vélhetjük felfedezni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése