2019. április 14., vasárnap

North Coast Old Rasputin Russian Imperial Stout


North Coast Old Rasputin Russian Imperial Stout (9,0%): Az amerikai imperial stout-kínálat egyik legnépszerűbb darabjaként az Old Rasputin valószínűleg legalább annyira könnyen beszerezhető, mint amennyire széles körű elismertségnek örvend a tengerentúlon. Ez utóbbi tényező megalapozottságát egy egyenesen New Yorkból érkezett üveg megszerzését követően nekem is alkalmam nyílt leellenőrizni (még 2015-ben), s az előzetes kalkulációim az első korty után beigazolódni látszottak. 
Azok pedig leginkább arra az egyszerűnek tűnő alapra épültek, miszerint egy ennyire közkedvelt főzet nem lehet túlzottan végletes, s bár a legtöbb esetben a legexkluzívabb, egyedi karakterrel felruházott italok is magas pontszámok birtokosai, páratlan jellegükből adódóan rendszerint éppen az arra fogékony és áldozatkész közönség kamrájában landolnak. 
Ez esetben egy olyan sörről van szó, amelyet a Ratebeer oldalán több, mint 4000-en teszteltek, pontszáma mégis jóval az átlagon felüli. Ehhez véleményem szerint az alábbi összetevők szükségeltetnek. Kifogástalan, éjfekete testére tejszínesen lágy hab kerüljön, illata egyszerre legyen friss és krémes, pajkosan édeskés, mégis sötét, pörkölt kávés, fekete földes hangulatú. Belekortyolva aztán keljen életre az előzőleg megfestett kompozíció, hamuvá lett akácfa, vaníliás kávé, karamell és barnakenyér pirított stílusú vonalai rajzolódjanak ki jól megfontolt, nyugodt tempóban. 
A hidegebb idő beköszöntével ismét a súlyosabb főzeteké a terep, ehhez nagyszerű bevezetőül szolgált a North Coast főzete. Közepes teste bár nem a vehemencia melegágya, összeszedettsége tagadhatatlan. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a kamrában jelenleg legalább ilyen jó sörök várakoznak, így a vérmesebb darabok előfutáraként igazi aperitifként szolgált egy kuriózumokkal teli étlapon. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése