2015. augusztus 23., vasárnap

Emelisse Crème Brulee Stout


Emelisse Crème Brulee Stout (8,0%): Az előző Emelisse főzethez képest ez a darab már az illatából ítélve is a különlegesebb stílust képviseli, pohárba töltés után éjfekete, szinte átlátszatlan színű testére telepedő cappuccino-szerű habja alól rendkívül megnyerő aromák szállnak alá. 
Ezek között a hangsúly mindenekelőtt a vanília különböző árnyalatain van, melyek egy két szippantás erejéig össze-össze ugranak egy angolosan malátás illatnyalábbal, végül azonban győzedelmeskednek a műfajidegen aromákon - már amennyiben a créme brulée-illatorkánt egy imperial stout esetében nem tekintjük annak. Különleges főzet lévén nyilván nem, így ezt a szakaszt mindenképpen a javára írhatjuk sörünknek, jómagam azonban továbbmennék, és egyenesen fantasztikusnak nevezném az általa árasztott hangulatokat. Egy régi ismerőst, a Mikkeller Beer Geek Vanilla Shake-et juttatja eszembe, a kellő hőmérséklet és levegőztetés mellett legalábbis egészen elegáns jegyeket csillogtat meg, és immár a kezdetben csak remélt testesség biztos tudatában élvezzük az erős alapokon porcukorszerűen végighintett leheletvékony, de annál intenzívebb kakaós, csípős vaníliás és tejszínhabos aromakoronát. 
A fűszeresség az ízének is szimpatikus velejárója; a kellően testes, pörkölt malátás, kávés alapokat ügyesen korbácsolja fel a bizsergető szénsavtartalom, izgalmas környezetet képezve a dohány, a pikáns vanília jelenlétének és a hatalmas terjedelménél fogva komótosan búcsúzó keserű étcsokoládés zárásnak. 
Bár az általam legkevésbé tolerált sörtípusok azok, melyeknél a cukros és alkoholos édesség vékonyka és semmitmondó, vizes testhez kapcsolódik, ez ebben az esetben még véletlenül sincs így, éppen ezért nem fogom erre a sörre azt mondani, hogy túlságosan édes, amellett, hogy nyilvánvalóan az. Aki tehát az ilyesmit nem szereti, kerülje... Aki azonban vevő a kifinomult édességre, melynél a szimpla cukrosság helyett egy megbolondított változat kerül előtérbe, amit ráadásul kielégítően tompít a nyers keserűség ellenakkordja, az ne sajnálja érte a pénzt! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése