2014. október 31., péntek

De Molen Larie & Apekool


De Molen Larie & Apekool (11,0%): Az meglehet, hogy szerencsésen választok, de ha egy gyártó kínálatában olyan darabok lelhetők fel, mint az eddig a De Molentől kóstolt sörkülönlegességek, lényegében nem is érdekel, ha nem minden üvege ennyire fantasztikus. Bár voltaképpen akár azt is el tudom képzelni, hogy mindegyik az.
Amellett, hogy az egyes sörök közötti sikeres különbségtételhez nem éri meg analfabétának lenni, a címkék uniformizált dizájnja meglehetősen sokrétű információt tartogat az arra fogékonyak számára, a palackozás dátumától a keserűség fokán át egészen az ital színskálán elfoglalt pozíciójának mértékegységben kifejezett helyzetéig. A "beltartalom, és nem a külsősegek a lényeg"-típusú marketingszöveg ez esetben nem csak vaktöltény, ha ilyen minőségű és hasonló kaliberű sörök esetén hallanám e szavakat, valószínűleg hitelesnek is hangzanának. De talán térjünk is rá a lényegre, ami a viaszkupak alatt rejtőzik. 
Telt, kávés színű teste tejszerűen csordogál a pohárba, tetején pedig a szénsavmolekulák összefogódzkodását követően szégyenlős habgyűrű képződik. Annyit azonban leszögezhetek, hogy ehhez fogható illattal ezidáig nem sok tesztalany büszkélkedhetett, már az kellemes perceket okozhat, ha a pohárban forgatva megpróbáljuk behatárolni az aromák természetét. Az elsőként felbukkanó finomszemcsés réteg tejszínes kakaó, kókusz-és faforgács, finom fűrészpor és vanília aromáját hordozza magán, alatta pedig egy árnyalattal markánsabb, kávés, enyhén füstös és fahordós karakter tűnik elő. Folyamatában érezve hozzám hasonlóan még a leginkább hozzá nem értő orr is whisky megtestesülését véli felfedezni, ami egyszerűen lenyűgöző. 
Szénsavmentes jellege szinte elvárás egy hasonló formátumú ital esetén, a kortyokat már azok kezdeti pályája során is gazdagnak, informatívnak és összetettnek érezzük. Való igaz, itt minden egyes fázisnak története van, kezdve a nyelvünk hegyén vibráló lekerekített és ártalmatlan szénsavmolekulák által bevezetett likőrösen édes és testes keretben felvonultatott folyékony étcsokoládé, kávé-, vanília- és kakaóbab jelenlététől a fás, amolyan grillezés során keletkezett hamuszerű karcoktól a kőkemény, füstös, whisky-s jegyekkel utóízében. Top 10-es alkotás. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése