2012. november 7., szerda

Traquair Jacobite Ale


Traquair Jacobite Ale (8,0%): Sötétvörös színe mellé könnyen asszociálható, cseresznye, málna, füge édes aromája, diófélék és dohány, valamint egyéb, nehezen kibogozható fűszernövények egyvelege párosul. Klasszikus illat ez, egy efféle elegáns megjelenésű, nagy hagyományokról árulkodó küllemű főzethez egyebet el sem lehetne képzelni. 
Könnyed és élénk karakter fogad minket ezután, melyhez azonban fajsúlyos ízek kapcsolódnak. Aszalt gyümölcsök, kékszőlő zamatai képezik a befőttszerű, illetve gazdag malátás, édeskés alapízt - mely összetevők a végízben is szinte teljes mértékben mentesek maradnak bármiféle kesernyés, komlós befolyástól -, ebbe kapaszkodik aztán a koriander rendkívül pezsdítő karaktere (a fűszerek közül jóformán az egyetlen, mely nyilvánvalóvá válik számomra). Ez a jellemvonás pazarul árnyalja a képet, általa sokkal könnyedebbé és frissebbé alakul át az ízek színezete. Ez esetben tehát egyáltalán nem tűnik erőltetettnek, vagy olcsónak, külön életet élőnek, vagy rendszeridegennek a fűszer jelenléte, fantasztikusan simul bele a környezetbe, az ízek folytatójának nagyszerű szerepét tölti be. 
Az alkohol ennél kissé harsányabban van jelen melengető hatásával, ami viszont részemről teljesen elfogadható jellegzetesség, ameddig az ennek ellentétéhez vezető út határvonalát nem lépi át és stílusos tud maradni. Ez esetben ez így is történt, lényegében az egyébként is karakteres ital pátoszát erősítve. 
Örömmel fogyasztanám máskor is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése