2017. március 4., szombat

Firestone Walker Double Jack IPA


Firestone Walker Double Jack IPA (9,5%): Lehengerlő megjelenése már az üvegén is megmutatkozik, sugárzó exkluzivitással mutatkozik meg előttünk a legendás palackok egyike. A Firestone Walker dupla india pale ale-jének kóstolását követően vélhetően nem egyebet kell majd megállapítanom, mint hogy a legjobb imperial IPA, amit eddigi pályafutásom során alkalmam volt elfogyasztani, az ez a példány-e. 
Vizuális síkon nemigen okoz csalódást, a krémes habja és narancstea-színű mézteste közötti kontraszt látványa már önmagában is megér egy misét. A karizmatikus illatok széles spektruma ront ránk hirtelen, így alkalmunk nyílik megcsodálni a vérbeli amerikai vonalat az illatok terén megjelenítő szikrázó komlós, fenyős-gyantás fergeteg pazar játékát. Férfi parfüm, tarka virágok, almás pite, méz és karamell szertelen aromái cifrázzák az élénk képet, gazdagsága szűnni nem akaró. A kortyok kirobbanóak, teltek, szépen strukturáltak, pontosak, de korántsem unalmas hangvételűek. Mértékletes, bodzaszörpös, karamelles, akácmézes édesség szövi körül a feszes szerkezetet, élénk és vibráló jegyeit nem győzzük csodálni. 
Közepesen száraz, nem kimondottan keserűség-orientált ital, a hangsúly sokkal inkább a mesterien kivitelezett, minden elemében magával ragadó, elmélyült ízvilág lebilincselő jellegére helyeződik. Boróka bogyós, sárgadinnyés lecsengéssel búcsúzik, karaktere emlékezetes marad, mintegy etalonként szolgál a műfaj egyéb képviselőinek vonatkozásában, s ezzel a korábban feltett kérdésre is sejtelmes választ adtam. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése