2016. december 12., hétfő

Struise Pannepøt - Old Monk’s Ale - Pannepeut 2013


Struise Pannepøt - Old Monk’s Ale - Pannepeut 2013 (10,0%): A Struise Pannepeut nevű főzetét korábban már alkalmam nyílt kipróbálni, egy ehhez hasonló kaliberű főzet véleményem szerint azonban megérdemli, hogy külön bejegyzés keretében vegyem górcső alá a 2010-es verzió után ezúttal a 2013. évi változatot.
Aszalt gyümölcsös, szilvabefőttes, likőrös alkoholosságot sugárzó aromái vehemensen törnek elő a vöröses beütésű, gesztenyebarna árnyalatú főzet vékonyka, ám krémes, bézs színű habja alól. Utánozhatatlan, egyszersmind megunhatatlan illataiban minden benne van, amit egy tartalmas sörtől várhat az ember, különösen, ha az illető nem veti meg az efféle csemegeszerűen édes, komplex zamatokat. Lágyan prökölt kávé, enyhe medvecukros vonulat egyensúlyozza ki a bonbonos szerkezetet, tarkasága akár a kolibrié. 
Egy pár kör után, melyet forgatása során a poharában tesz meg, olajos lenyomata borhoz hasonló testről árulkodik, tapasztalataink alapján pedig tudjuk, íze sem áll messze attól. Összetettség dolgában mindenesetre nem kell szégyenkeznie, befőttszerű, konyakmeggyes jegyei nem nélkülözik az étcsokoládés, rumos kávés, diós hangulatokat, tehát a trappista quadrupeles jellemvonásokat sem, az alkohol fátyla pedig minduntalan sejtelmesen takarja be a megfejthetetlenül gazdag kompozíciót. Magasztos hangvételű főzet, minden megnyilvánulásában egyedi, elegáns és kiismerhetetlen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése