2016. május 31., kedd

Dogfish Head 90 Minute Imperial IPA


Dogfish Head 90 Minute Imperial IPA (9,0%): Hófehér habkorona, tiszta, átlátszó borostyán szín, marcipános, kissé konyakos beütésű, gyantás-mézes árnyalatú, vehemens illatok jelzik érkezését a világ egyik leghíresebb, stílusteremtő főzetének. 
A 60 perces testvéréhez hasonlóan egy jó adag brit karakter jegyeit hordozza magán, a vajas-kekszes maláta beton-szilárd alapjain vaskos szerkezetű építmény kezd kibontakozni. Alkoholban ázó aszalt gyümölcsök jelenléte, majd halovány belga élesztős emlékek teszik igazán nemzetközivé a képet, mely azonban leginkább mégis egy amerikai IPA benyomását kelti annak minden vadságával és utánozhatatlanul izgalmas stílusával. 
Az a fajta sör, amelynél érezzük, hogy a kortyok mennyiségből adódó keret elégtelennek bizonyul majd egy átfogó jellemrajz elkészítéséhez, azonban az ebbéli tulajdonságából adódó izgalmak megteremtik a lehetőségét annak, hogy az alatt a pár perc alatt sikeresen adózzunk a mennyei élvezetek oltárán. 
Kirobbanó ízek tárháza, a komponensek igazi tűzijátéka szórakoztat minket percekig, anélkül, hogy bármely összetevőjét nyomasztóan dominánsnak éreznénk. Ha valamihez mindenképpen kötni szeretnénk, az "imperial" jelzőt ez esetben sokkal inkább az összbenyomás monumentalitása, az egész kompozíció fajsúlyos jellege, esetleg az alkoholfok mértéke, semmint a keserűség lehengerlő foka támasztja alá. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése