2013. február 4., hétfő

Struise Black Albert


Struise Black Albert (13,0%): A Struise főzde egyik nagyágyúját készítői elég fajsúlyosnak tekintették ahhoz, hogy egy önálló kategória, a "belgian royal stout" képviselőjeként aposztrofálják. 
A korábban górcső alá vett Hel & Verdoemenis elegáns visszafogottságához képest látatlanban is egy vadabb, izgalmas és szórakoztató főzet képe sejlik fel lelki szemeink előtt, mely meggyőződésünket tovább erősíti a kitöltést követően elénk táruló látvány: egy kövér testtel hömpölygő, szurokfekete színű ital gurul ki az üvegből, egy kakaóbarna színű habot penderítve, mely nem túl nagy és nem is túlságosan tartós, annál szebb látványt nyújt azonban illékony szereplése. 
Savanykás illatok fogadnak minket, melyek az élesztős, befőttes, enyhén füstös aromák mentén rajzolódnak ki és válnak egyre teljesebbé. Nagyszerű, súlyos összetevők játékát élvezhetjük, melyek mégis üdítő jelleggel hatnak az angolszász stoutok karakterén edződött ízlelőbimbókra. A folytatás tehát legalább ennyire pezsdítő: vibrálóan gyümölcsös, leginkább fekete, túlérett termések, mint a cseresznye aromái, valamint krémes, vaníliás zamatok, ugyanakkor kissé fanyar, füstös, faszénhez hasonló jelleg érezhető egyszerre. A kandiscukor és az élesztő adják az ital gerincét az alkohol érezhető, ám mértékéhez képest nem különösebben domináns súlyával megpakolva. 
Leginkább egy többféle stílus jellemvonásait egyesítő, mégis újszerű, ám tagadhatatlanul belga típushoz lehet szerencsénk, amennyiben összehoz minket a sors ezzel a vadorzóval. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése