2012. december 9., vasárnap

Hoppin' Frog Boris The Crusher


Hoppin' Frog Boris The Crusher (9,4%): Ha korábban esetleg felmerült volna bármiféle aggályunk is a főzet elit jellegét illetően, a címkén szereplő információk sietve igyekeznek meggyőzni minket arról, hogy az elkövetkezendő perceket egy nem mindennapi, többszörösen elismert (a Great American Beer Festival győztese "Imperial Stout" kategóriában a 2008-as és 2011-es években is) típus társaságában lesz szerencsénk eltölteni, melyet bátran nevezhetünk minden stoutok "nagyapjának". Némiképp előrébb hozva a végkifejletet talán elárulhatom, a cifra marketingszöveg - mint azt egyébként várni lehetett - ez esetben nem csak duma. 
Olajos, szirupszerű állaga az első, mely igazolni látszik a markánsságról leírtak valóságtartalmát, komótosan csordogál a pohárba, egy kisujjnyi vastag habrétegnél többet egy centivel sem képezve. Ezen azonban a legkevésbé sincs időnk fennakadni, a kiáradó illatok bőségesen kárpótolnak minket mindenért, legyünk bár akármilyen elvakult hab fetisiszták is. Ennyire telt és gömbölyded aromákat már régen éreztem: a hangsúly természetesen a pörkölt összetevők jelenlétén van, eszpresszó és maláta alkotta testes rétegre olajos magvak és étcsokoládé illata telepszik, melyet egy egészen halvány, alkoholos-gyümölcsös, leginkább cseresznyés aroma leng körül. 
Igen megnyugtató bevezetés ez ahhoz a tökéletesen kifinomult, harmonikus ízhez, melyben megtalálható minden komponens, amit egy efféle italban csak kereshet az ember. Az alapvető pörkölt, pirított ízjegyek ez esetben azonban egy egészen bámulatos, vajas, tejszínes körítést kapnak, az általuk biztosított bársonyos és simogató karaktertől pedig egyenes út vezet egy markánsabb, alkoholosan fűszeres és komlósan kesernyés, földes ízű végjátékhoz. Ez a számomra kissé tejszerűen zsíros (talán a zab sokat emlegetett, selymességet biztosító jellemvonása miatt) benyomást előidéző zamat valóban egyedi színt kölcsönöz a sörnek, mely ettől függetlenül persze egy keménykezű imperial stout minden jelentős ismérvét is magán hordozza. 
Ennek eredményeképpen egy testes, de nem nehézkes; harsány, de nem hivalkodó; markáns, de könnyedén fogyasztható ínyencséghez lehet szerencsénk, ha alkalmunk nyílik megízlelni. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése