2020. február 9., vasárnap

2019 legjobb főzetei

A 2019-es év annyiban nem különbözött a többitől, hogy a tesztelt sörök számszerűsítése során nem fagyott le a számítógép memóriája - ez az esztendő sem a csoportos kóstolásokról, nagyüzemi mértékű tesztelésekről szólt tehát. Ez a mennyiség szempontjából és anyagilag egyrészt hátrány, másrészt azonban ekképpen abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a felsorolt darabok esetében egy gyűszűnyitől valamivel nagyobb mennyiség landolt a poharamban minden egyes alkalommal.

Arról talán már beszélni sem érdemes, merrefelé billent a mérleg 2019-ben is, ezúttal azonban engedtem némi teret az általam kevésbé nagyra tartott india pale ale-ek képviselőinek is, s azt kell, hogy mondjam, nem bántam meg. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy szerencsés helyzetben voltam, a műfaj néhány kimagasló értékű példányával tarkítottam a kőolajszármazékoknak kedvező árnyalatú palettát. 

A legnagyobb tűzijátékot stílszerűen tavaly is az év végére időzítettem, háromféle Bourbon County is tiszteletét tette nálam, így esett, hogy a blogon minden évben kiválasztásra kerülő, az általam legtöbbre értékelt amerikai főzde személyét onnantól kezdve egy percig sem övezte homály. Ennek során kizárólag a Bourbon County-sorozat értékét vettem figyelembe, tekintet nélkül a tulajdonosi viszonyok kérdéskörére. Ehhez csatlakozott aztán egy európai nagymester, amely kevésbé a megfontolt, minden tekintetben eleganciát sugárzó alkotásokkal, mint inkább a sziporkázó, a fogyasztójával a bolondját járató imperial stoutjaival lopta be magát a szívembe. 

A konkrét főzetek kiválasztása már keményebb diónak bizonyult, bár az amerikai vonalon éppen a fentiek alapján legalább a gyártó vonatkozásában határozott elképzeléssel rendelkeztem. Az öreg kontinens termései esetében nem volt más választásom, mint az általam kiosztott pontszámokat segítségül hívni, s ekképpen egy, az igazsághoz a lehető legközelebb álló döntés született az egyik sorozatom csodaszerű italának győztesként történő megjelelölése személyében. 

Nem maradt más hátra, mint egy száraz, ám meglehetősen szubjektív felsorolása a remekműveknek, s azok készítőinek, következzenek tehát 2019 legjobbjai. 

TOP 10 + 1 IMPERIAL STOUT 
Avery Uncle Jacob's Stout (16,9% - imperial stout - USA) 
Perennial Sump (10,5% - imperial stout - USA) 
Lervig / Way 3 Bean Stout Rum BA (13,4% - imperial stout - Norvégia) 
Amundsen Marshmallow Psycho - Bourbon BA (12,3% - imperial stout - Norvégia) 
Amundsen Dessert In A Can - Coconut Choc Chip Cookie (10,5% - imperial stout - Norvégia) 
AleSmith Speedway Stout - Hawaiian (12% - imperial stout - USA) 
Epic Big Bad Baptista (11,7% - imperial stout - USA) 
De Moersleutel 8719992492251 (Barcode Green) (12,0% - imperial stout - Hollandia) 
Perennial Abraxas (11,5% - imperial stout - USA) 

TOP 10+1 EGYÉB 
Baladin Xyauyù Barrel (14,0% - barley wine - Olaszország) 
Goose Island Bourbon County Barleywine (12,1% - barley wine - USA) 
Baladin Xyauyù Kioke (14,0% - barley wine - Olaszország) 
Lervig Paragon (13,5% - barley wine - Norvégia) 
AleSmith Old Numbskull - Bourbon Barrel Aged (11,0% - barley wine - USA) 
Tree House Very Green (8,2% - imperial IPA - USA) 
Deschutes Black Butte XXVIII (11,5% - imperial porter - USA) 
Tree House Doubleganger (8,2% - imperial IPA - USA) 
Hoppin' Frog Barrel Aged Gavel Slammer (17,4% - american strong ale - USA) 

LEGJOBB AMERIKAI FŐZDE

LEGJOBB EURÓPA FŐZDE

LEGJOBB AMERIKAI FŐZET
LEGJOBB EURÓPA FŐZET


Bízom benne, hogy minden kedves olvasómnak legalább ilyen kellemes sörökhöz lesz szerencséje a 2020. évben is! Egészségetekre! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése