2012. június 6., szerda

Leffe 9° - La Trappe Dubbel - Westmalle Dubbel - Orval

Kóstolás időpontja: 2011.12.05



Leffe 9° (9,0%): Borostyánszínű főzet, mely gyümölcsök és vadvirágok illatát idézi. Íze erőteljes, az alkohol jelenléte intenzív - hozzáteszem, hogy az előírtnál valamivel magasabb hőmérsékleten fogyasztottam -, a nevében szereplő szám mértékének hitelességéhez kétségünk sem férhet. Karakteres sör, összetett ízvilággal, mely még a két, ismertebb testvérénél is nagyszerűbbre sikeredett. 
(Ratebeer link)



La Trappe Dubbel (7,0%): Habja már a nyitás pillanataiban megpróbált eliramodni és a pohárba töltve sem maradt meg túl sokáig. Pörkölt illatok kezdik meg a bemutatkozást, majd az első kortyok selymesen tárják fel az utat az ízlelés terepén. Amint hőfoka a szoba hőmérsékletéhez alkalmazkodni kezd, az ízek egyre jobban kibontakoznak, melyek a kávés, pörkölt karakter mellett a bor aromáját is felmutatják. Miközben lecsendesedik, az íze is egyre összeszedettebbé válik, és a kellemes, pörkölt malátás jegyeké lesz a főszerep.
(Ratebeer link)



Westmalle Dubbel (7,0%): Egészen mély, vörösesbarna színnel hömpölyög a pohárba, vastag, tömött, múlni nem akaró habkoronát képezve annak tetején. Eléggé zárkózottan indít, illata legalábbis eleinte meglehetősen visszafogott. Íze annál élénkebb, pörkölt malátás, élesztős alapjegyekkel, hosszan tartó, komlós utóízzel. Összességében egy tökéletesen kerek ízvilággal rendelkező, kellemesen markáns sörről van szó.
(Ratebeer link)



Orval (6,2%): Különleges jellege már a kitöltés során megnyilvánul, gyönyörű, dús hab koronázza a borostyánszínű testet. Illata nem kevésbé magával ragadó: citrusfélék, narancs aromája kényeztetik receptorainkat, melyek krémes jelleggel kiegészülve az ízlelés során is jelen vannak egészen addig, míg a komló el nem foglalja helyét, és a nyelvünk tövére nem ül. Ezek az ízjegyek aztán felvérteződnek némi karamelles-mézes aromával, mely csodás egyveleg az utolsó kortyig ellát minket ízélménnyel.
(Ratebeer link)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése