2018. május 27., vasárnap

Bridge Road / Nøgne Ø Aurora Australis


Bridge Road / Nøgne Ø Aurora Australis (11,0%): A Nøgne Ø quadrupele Ausztráliában, a Bridge Road főzde falai között kelt életre, majd nemesedett a Norvégia felé tartó hajóút során vörösboros hordókban. Intenzív habkitöréssel ad bizonyosságot élettel teli karaktere felől, a laza szerkezetű, ám kellően tartós, puha és krémes habfolyam méltó díszét képezi a festői testnek, mely enyhe rubinvörös beütéssel bíró, mélybarna színben tündököl. 
Varázslatos aromái között az ódon vörösbor bársonyos ölelésében fürdőző mályvacukor, szivárványos élesztő és sziporkázó maláta körvonalai tűnnek fel, összességében egy flamand fanyar ale benyomását keltve. Belekortyolva örömmel nyugtázhatjuk, milyen mesteri módon sikerült kordában tartani az előzmények alapján megzabolázhatatlannak is könnyedén elképzelhető jegyek sokaságát. A sokszínűség itt valóban megtervezett formát ölt, így a leírva kissé kuszának ható elemek - melyek között a füstös feketecseresznye-fagylalt tompa, desszertszerű hatása, illetve a cseppnyi savanyú beütés élesítő jellegű, autentikus belga karaktere is felfedezhető - remekül megférnek egymás mellett. 
Kivételes főzet, újszerű felfogásban készült quadrupel, melynek mélysége némelyekben talán tériszonyt ébreszt, s bár végtelen határainak feltérképezése kemény próbatétel elé állítja a meghökkent közönséget, megbirkózni a feladattal kifizetődő vállalkozásnak tűnik. 

2018. május 22., kedd

Struise Rio Reserva


Struise Rio Reserva (11,0%): Újabb, immáron a sokadik Struise remekmű, amire sikerült rátennem a kezem, ez esetben egy 2011-ben főzött belga quadrupel, melynek legfontosabb jellegzetessége, hogy egy évet Tour Baladoz hordóban pihent, majd Kentucky-beli bourbon hordók szolgáltak lakhelyéül, végül pedig újabb három hónap segítette a nemesedésben a főzde falain belül. Az előéletének ismerete nem utolsó szempont, ha súlyos összetettségét megérteni szándékozunk. 
A benyomások olajozott terepen alakulnak meg: a szokásos Struise-szín, krémes hab, megnyerő küllem. A vörösboros, tompa, kerekded jegyek lágyan fonódnak össze a whiskey élesebb, hirtelen aromáival, amik sokszínűségben bármely itallal felveszik a versenyt, a legnagyobb súllyal talán mégis a vaníliás-kókuszos, tölgyfacsipszes, mézédes malátás hangulatok esnek a latba. 
Rég ittam már olyan sört, amelynek ne lett volna semmi mondanivalója; természetesen ez a főzet sem volt kivétel. Vibráló, komplex ízjegyek kerekednek ki a malátaszirup komótosan csordogáló, mégis nagy erőt sugárzó folyamából, az érlelés különleges értéket ad az egyébként sem mindennapi italhoz. 
A Rio Reserva egyszerre sugározza örök érvényű, klasszikus stílusba öltöztetett, egyszersmind a változásokra fogékony közönség számára készült, az aktuális trendnek mindenben megfelelő főzet képét. 

2018. május 13., vasárnap

Brooklyn Black Chocolate Stout


Brooklyn Black Chocolate Stout (10,0%): Nesztelenül suhan a pohárba az éjfekete testű csokoládé-stout, valóban egy pisszenést sem hallat, mintha csak olajat töltenénk ki. Fenomenális illatai gőzölgő csokoládéval frissen bevont nápolyi aromáival kenik meg a levegőt, kerekded szemű, kávéval locsolt pörkölt maláta képe tárul elénk hirtelen. Selymes kortyai meglepetésszerű élénkség hordozói, néhol mintha pikáns paprika jegyei is megcsillannának az olvasztott étcsokoládé, kakaóbab nehéz szerkezetén keresztül. 
A jól megszokott bársonyos, enyhén vaníliás árnyalatú, desszertszerű ízfolyamnak leginkább a kivételesen sötét tónusú sodrása erőteljes, a telt karakterű, csemegeszerű hangulatokat jól kivehető komlós végkicsengés viszi el a marconább, férfiasabb irányba. A Brooklyn főzde egyik zászlóshajójaként hatékonyan ötvözi a populárisabb, közönségkedvenc imázst a speciális igényeket is kielégítő, rendhagyó irányvonallal. A maga nemében egészen kiváló alkotásról van szó. 

2018. május 6., vasárnap

Struise XXX Rogge Tripel (Bourbon Barrel Aged)


Struise XXX Rogge Tripel (Bourbon Barrel Aged) (10,0%): A Struise alkotásaiban egyszerűen nem lehet csalódni, egy 2013-as évjáratú, bourbon hordóban érlelt 10%-os tripel esetén ez az állítás anélkül is hatványozottan igaz, hogy akár egy kortyot is ittunk volna a becses főzetből. Paplanszerű, tömött és nehéz, krémszínű habja iránymutató jelleggel telepszik rá a sörre, melynek színe maga a tökély, teltséget, komplexitást, zamatokat sugároz.
Férfiparfümös, színes cukorkás, aszalt trópusi gyümölcsös és marcipános aromái érett karakterek súlyát cipelik magukon, prémium minőségű alkoholok illata terjeng a levegőben. Ha már alkohol, a 10 százalék lényegében észrevehetetlen marad, ahogyan azt már megszokhattuk, az ámulatba esés mégis minden alkalommal megtörténik. Kiegyensúlyozott teste a tonnányi ízjegy súlya alatt sem roppan össze, ez a simaság és elegancia egyszerűen utánozhatatlan. Ami a bornál a must, a sör esetében az a Struise apátsági jellegű főzeteinek összessége. 
Ódon komponensek kirobbanóan ízletes szövevénye, melyben az aszalt déli gyümölcsök, szilva, mazsola, vanília, mézédes maláta és érett tölgyfaháncs, fajsúlyos, ámde simulékony alkohol összeölelkezése magával ragadóan egyedi képet alkot. 

2018. május 1., kedd

Kulmbacher Eisbock


Kulmbacher Eisbock (9,2%): Karamellizált cukor színű eisbock a Kulmbachertől, mellyel érdemes úgy bánnunk, mint a kategória harmadik legjobb főzetével, a Ratebeer adatai alapján. Vékonyka hab telepszik az italra a pohárba töltést követően, megforgatva olajos lenyomatot hagyva csúszik le az üveg falán. Édes, marcipános hangulatú maláta felhője öleli körbe az illatokat, melyek között a szárított sárgabarack, mazsola, aszalt szilva és datolya aromái rajzolódnak ki a legtisztábban, összességében egy szertelenül vibráló gyümölcslikőr jellegét öltve. 
Elegánsan tüzes, összeszedett kortyai komplex és természetes zamatait adják az aszalványok, mandulás csemegék gömbölyű karaktere, illetve az alkoholos és komlós keserűség visszafogott jegyei nyújtotta hangulatok vidám egyvelegének. Valódi egyéniség rejtőzik a palackban, mely szabadjára engedve sem vetkőzi le kifinomult jellemét.