De Molen Mooi & Meedogenloos (10,2%): Gesztenyebarna főzetünk sűrű, hömpölygő folyamként tör fel az üveg mélyéről, kicsattanó mazsola, mézédes fekete cseresznye, bársonyos élesztő köntösében fürdőzve. Igazi érett aromakompozíció, melyben a De Molenhez méltón, mesteri módon keverednek a stílusjegyek, hogy összességében egy egészen újszerű, parádésan egyedi kompozíció vonalai rajzolódjanak ki. Meglehetősen szerény szénsavtartalom keretébe ágyazva csodálhatjuk meg a pazar komponensek játékát, a befőttszerű ízhatást eredményező, meggylével locsolt cseresznyefagylalt mézédes malátára kent krémes szerkezetét. Amellett, hogy a belga beütés tagadhatatlan, üdesége és összetéveszthetetlenül eredeti jellemvonásai megfoghatatlan alkotássá teszik az ezerszínű főzetet.
A nemzetközi sörszcéna figyelemre méltó darabjainak rajongói szemmel és vénával történő számbavétele.
2018. április 22., vasárnap
2018. április 15., vasárnap
Mikkeller Frelser
Mikkeller Frelser (11,0%): Sötét, rubinos árnyalatokat megcsillantó testtel tűnik elő a duplabakként megjelölt Mikkeller specialitás, ujjnyi vastag, bézs színű habot produkálva. Kissé meglepő módon leginkább fekete ipák tapasztalása során felbukkanó sötét hangulatú, egyszerre pirított és komlós világú, növényes aromájú, ázott szegfűszáras jegyeket megcsillantó illatok kerülnek előtérbe, melyek mellett egy kevés karamell és csokoládéba burkolt maláta is leteszi vaskos kontúrral meghúzott névjegyét.
Közepes testét éjfekete csokoládé, ízlésesen pörkölt maláta, nem utolsó sorban pedig karcos komló szerkezete feszíti meg, mely utóbbi elem számomra legalábbis igencsak főszereplője az előadásnak. Korántsem állítom, hogy stílusidegen jegyek uralmától terhes főzettel van dolgunk, mindenesetre egy, a szokásosnál talán komló-központúbb alkotásról beszélhetünk, már amennyiben utunkat a duplabakok specifikus komponensei által kitaposott ösvényen kívánjuk bejárni.
A dán Megváltó ez esetben és ebben az értelemben tehát nem feltétlenül mutat rokonságot német megfelelőjével, s bár összességében egy remek italról van szó, ha a kategória keretein belül szemlélődve járunk el, nem biztos, hogy otthonosan érezzük majd magunkat. Ettől elvonatkoztatva azonban feltétlenül megéri elmerülni a kakaós, pirított magvas, karamellás és szigorú arculatú komlós egyvelegben, mely önmagában véve egy szertelenül hibátlan remekmű.
2018. április 8., vasárnap
Lost Abbey Lost and Found
Lost Abbey Lost and Found (8,0%): Lágy és példaértékűen krémes habot fejleszt a Lost Abbey dubbele, sötét karamell színe csalogató illatokat rejt, törökméz és füge, mogyoró és mazsola, banános élesztő egyenes aromái bukkannak fel egyszerre. Komoly tartalom fogad minket ezt követően, a krémes illatokat határozottan élénk, kiegyensúlyozott és kerek mondanivalójú szerkezet követi.
Friss zamatú, élettel teli dubbel, melyben a lágyan pörkölt maláta és puha, selyemcukor-forgáccsal megszórt élesztő karaktere domborodik ki leginkább, nem nélkülözve viszont a komló jól felismerhető lenyomatát. Leginkább mégis amolyan belga stílustanulmányként funkcionál, ahol a kategória ismérveinek minden fontos komponense képviselteti magát, kiugróan egyedi jellemvonások nélküli, klasszikusan elegáns apátsági jellegű főzetet alkotva.
2018. április 2., hétfő
Fuller’s Vintage Ale 2006
Fuller’s Vintage Ale 2006 (8,5%): Nem tudom, hogy ittam-e már valaha kilenc éves sört (az elfogyasztás 2015-ben történt), mindenesetre elgondolkodtam azon is, hogy a tízes szám vonatkozásában tegyem fel a kérdést egy év múlva, ekkora türelemmel azonban jelen pillanatban nem rendelkezem.
Árpaborhoz hasonlatos árnyalatban tetszeleg a koros angol főzet, melyhez a leírás alapján csakis a legnemesebb összetevőket használták a mesterek. Sugárzik belőle az érettség jellege, az aszalványok, mézédes maláta, must, mazsola és marcipán koktéljának matt aromái megszínesítik a levegőt. Az idő vasfoga képtelen volt megrágni a vibráló test élénk szerkezetét, jótékony harapdálásai azonban cseppet sem váltak kárára a főzetnek.
Mérsékelten száraz karakter lapul meg a kompozíció közepén, mely körül félédes fehérbor, barley wine, vehemensebb tripel és visszafogott quadrupel jegyei egyaránt megcsillantják bájukat; brit és belga stílusú kavalkád olvad remek harmóniába. A korábban említett aromák mindegyike megtapasztalhatóvá válik az ízlelőbimbók számára is - karakteresen komlózott mazsolalé komplex, elegáns alkoholokkal fürdetett hangulata gömbölyű vonalaival festi meg a vásznat, mély és tartalmas kortyokkal ajándékozza meg szerencsés fogyasztóit.