Oakham Ales Inferno (4,4%): Remekbe szabott, virágszirmos illatok, akácos aromák, száraz befejezésű, teljes értékű test, amelyben leginkább a citrusos, üdítően friss, gyümölcsös ízjegyek teljesednek ki. Ennél tökéletesebb szomjoltó talán nem is létezik a sörszerető közönség számára, mindemellett természetesen megfelelően intenzív és komplex aromákkal bír ahhoz, hogy minden kortyát kellő mértékben kiélvezhessük, és hosszasan ízlelgessük. Szinte tökéletes főzet.
A nemzetközi sörszcéna figyelemre méltó darabjainak rajongói szemmel és vénával történő számbavétele.
2014. február 28., péntek
2014. február 24., hétfő
Abita Turbodog
Abita Turbodog (5,6%): Sötétbarna, kávészínű sör ujjnyi vastag, bézs habpaplannal. Bátortalan aroma egy halványan kávés, kissé füves színezettel, melyhez egy tejkaramellás, mérsékelt, ámde méretes buborékokkal tarkított szénsavtartalmú, voltaképpen említésre méltó, vagy kiugró ízjegyek nélküli, mégis barátságos jellegű test társul. Semmi különleges, mindenesetre összeszedett és sima, finom barna sörös ízhatás.
2014. február 15., szombat
Lost Coast Alleycat Amber Ale
Lost Coast Alleycat Amber Ale (5,5%): Borostyán színben tündöklő ital egy nagy adag karamellás, mézes és fűszeres beütéssel, friss, fenyős-komlós illatokkal. Íze kiegyensúlyozott, füves árnyalatú, kellőképpen édes, de leginkább mérsékelten száraz. Közepes szénsavtartalma mögül fanyar gyümölcsök, eperlekvár, kelttésztás jegyek bontakoznak ki. Jól összerakott, apró kortyokban is sokat nyújtó, de vehemensebb, ivótempóban is remekül élvezhető alkotás.
2014. február 7., péntek
Rogue Dead Guy Ale
Rogue Dead Guy Ale (6,6%): Szivárványszínű illata sok jót ígér a továbbiakat illetően, ez az intenzitás és komplex aroma egy bak sörnek sosem válik hátrányára, ha egyáltalán van, amelyiknek nem tesz jót. Linzer, frissen sült kenyér, vajkaramella, csipetnyi likőrösség, harapható illatjegyek. Ezek az egymásba karoló, stabil aromák idővel azonban némiképp összeesnek, a hőmérséklete túlzott emelkedése sajnos nem tesz jót neki, bár nyilvánvalóan ezen tulajdonságában is sok hasonlóságot mutat a többi söritallal.
A lehetőségekhez képest a körülményektől elvonatkoztatva kissé mézes, virágos, fűszeres és alkoholos, kenyérhéjas szerkezet bontakozik ki egy jól körülhatárolható grillázsos, karamellás keretben, amihez később egy füves savanykásság is csatlakozik. Szerethető karakterű, jól eltalált ízvilág, valódi természetét azonban érdemes lenne a teszt során rendelkezésre álló feltételektől eltérően olyan körülmények között felfedezni, ahol a nyári hőségben megemelkedett hőmérsékletét fogyasztáshoz alkalmas mértékűre csökkenthetnénk le.
A lehetőségekhez képest a körülményektől elvonatkoztatva kissé mézes, virágos, fűszeres és alkoholos, kenyérhéjas szerkezet bontakozik ki egy jól körülhatárolható grillázsos, karamellás keretben, amihez később egy füves savanykásság is csatlakozik. Szerethető karakterű, jól eltalált ízvilág, valódi természetét azonban érdemes lenne a teszt során rendelkezésre álló feltételektől eltérően olyan körülmények között felfedezni, ahol a nyári hőségben megemelkedett hőmérsékletét fogyasztáshoz alkalmas mértékűre csökkenthetnénk le.
2014. február 1., szombat
Dogfish Head Midas Touch Golden Elixir
Dogfish Head Midas Touch Golden Elixir (9,0%): Egy üveg Dogfish Head beszerzése szinte elérhetetlen álomnak tűnhet egy honi sörszerető számára, így talán mondanom sem kell, mekkora előnnyel indul szimpátia terén egy ehhez hasonló kaliberű, misztikus főzet a tesztelés során.
A legendás ital történetéhez csak annyit, hogy a leírás alapján a sör a Midasz király sírjában talált ivóedény-maradványon feltüntetett recepten alapul. Így fogjunk hát hozzá kóstolásához.
Stílszerűen aranyszínű testéből apró szemű gejzírként törnek elő a szénsavmolekulák, felvezetve az intenzív illatokat, melyeket a palack felnyitása után rögvest megérezhetünk. Belga élesztő és marcipán, cseppnyi alkohol aromái ezek, mely összhatás egyébként már meglehetősen ismerős lehet számunkra belga sörös tapasztalataink alapján. Testes, markánsan édes ital képét vetítik előre, ami az első korty után rögtön beigazolódni is látszik azzal a toldalékkal, amit a komlós utóíz hiánya, illetve a végső fázisként előálló szakasz virágmézhez hasonló jellemvonása okoz.
A komló jelenlétét tehát ez esetben eredménytelenül kutatjuk, annál intenzívebb viszont az ennek megszokott helyét időben megelőző ízhatás. Némi fűszerezettséget is felfedezni vélhetünk, mely ez esetben a leírás szerint a sáfrány kellene, hogy legyen. Alkoholos jellege idővel egyre inkább előtérbe kerül, így téve még inkább likőrössé az egyébként is desszertszerű főzetet.
Megjegyezhető, érdekes jelenség, mindenképpen örömteli dolog egy ilyen üveg felnyitása.